vrijdag 11 februari 2011

Naakt en eenzaam - Weg met Mubarak! Leve Egypte!


Kiev, 9 februari 2011

Terwijl de hele wereld met ingehouden adem de afgelopen weken de ontwikkelingen in Egypte volgde en nog altijd volgt, bereidde de vrouwenbeweging FEMEN in alle stilte een actie voor om te getuigen van haar solidariteit met de mensen daar op het plein – doelwit: de ambassade van Egypte in Kiev.
Na wat omtrekkende, misleidende bewegingen wist één van de activistes naakt en eenzaam door het net van de beveiliging heen te breken en door te dringen tot op de trappen van de ambassade, waar ze een spandoek ontrolde met de tekst – weliswaar op zijn kop, maar toch goed leesbaar - ‘Weg met Mubarak’.
Kort daarop werd ze door veiligheidsagenten vriendelijk doch dringend verzocht zich uit de voeten te maken, het vege lijf te redden.
.




Wat zouden de Egyptische vrouwen op het plein denken als ze deze beelden onder ogen krijgen, om nog maar niet te spreken van de Moslim Broederschap? Zouden ze zich door deze actie gesteund voelen? Hoe het ook zij, over één ding zijn ze het eens…

Weg met Mubarak!

Weg ook met Loekasjenko, Khamenei, Kadhafi, Mugabe en al die anderen boeven - dictators die al vele jaren een schrikbewind voeren, zichzelf verrijken over de rug van de bevolking, ten koste van de ontwikkeling van hun land - mannen die van geen wijken willen weten, frauderen met verkiezingen, politieke tegenstanders intimideren, opsluiten en uit de weg ruimen…

Daar tegen in opstand komen - met vele tienduizenden op een plein of naakt en eenzaam voor een ambassade - getuigt van moed en verdient alle steun.

Leve Egypte! Leve FEMEN!



Foto's Valentin Ogirenko
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten