zaterdag 5 februari 2011

Gogol Festival 2010 - Een leger van klonen


Kiev, september 2010

Maria Kulikovskaya is een van de kunstenaars die dit jaar deelnam aan het Gogol Festival. Maria creëert beelden van haarzelf. De beelden vormen een werkelijke reflectie, het zijn gipsen replica’s van haar lichaam, zonder opsmuk en zonder de vervormingen, die voortspruiten uit de verbeelding.
   Geïnspireerd door het beroemde terracotta leger van Keizer Qin Shyhuandi, produceerde ze voor het festival een leger van 20 klonen, waar ze onafgebroken, dag en nacht aan heeft gewerkt.
   In het productieproces kan een zekere deformatie van het lichaam optreden. Zo ontstaat er een dialoog tussen de kunstenaar en de kijker, een spel van ‘zoek de verschillen’.
 

Zoals bij de meeste body art is het vervaardigen van de mal, de vorm waarin het gips gegoten wordt, niet zonder gevaar: de hete kalk bezorgde haar de nodige brandwonden - alles in dienst van de kunst.
 
   “Het was behoorlijk eng,” vertelt Maria. “En toen ik later naar het gipsen hoofd keek, zag het er dood uit, maar op het moment dat ik het aanraakte, was het helemaal warm en voelde het alsof ik leefde.” 

In de productie van het leger van klonen verkent Maria Kulikovskaya de randen van zichzelf, openbaart zo de diversiteit van haar lichaam en maakt de kijker deelgenoot van haar ervaringen, gevoelens en emoties.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten