dinsdag 8 februari 2011

Femen 2010 - Opnieuw opgepakt bij topless protest


Kiev, 9 november 2010
 
 
   Bij een topless protestactie zijn enkele activistes van de vrouwenbeweging FEMEN gisteren opnieuw gearresteerd. Vrijwel meteen na de start van de actie greep de politie hardhandig in en nam de vrouwen mee naar het bureau zonder ze in de gelegenheid te stellen warme kleding aan te trekken.
   Inmiddels zijn de vrouwen aangeklaagd op grond van artikel 185 - opzettelijke ongehoorzaamheid van een wettig bevel van een politieagent. De twee bekendste activistes, Sasha en Inna Shevchenko zagen een gevangenisstraf van een dag tegen zich geëist. De anderen komen er vanaf met een waarschuwing en een geldboete.
   Denis Ovcharenko, de advocaat van FEMEN liet onmiddellijk weten tegen deze straffen in beroep te gaan. Hij is van mening dat het politieoptreden onwettig is omdat de protestactie van FEMEN volstrekt legitiem was.
 
   Met de actie van gisteren wilde FEMEN uiting geven aan haar boosheid over de illegale vervolging van activistes na de protestactie tegen Poetin van twee weken geleden. Enkele uren na deze eerdere actie probeerden agenten in burger de activistes mee te nemen voor verhoor. De vrouwen lieten zich niet intimideren en weigerden op dit verzoek in te gaan.
   Later die avond werd Anna Gutsol, de leider van FEMEN gearresteerd en meegenomen naar het bureau, waar ze werd aangeklaagd voor ‘schending van de openbare orde bij het organiseren van bijeenkomsten’.
   Denis Ovcharenko ging in beroep en werd door de rechter in het gelijk gesteld. Anna Gutsol werd vrijgesproken en het politieoptreden als illegaal aangemerkt.
 
   Gesterkt door de uitspraak van de rechter kondigde FEMEN de actie van gisteren afgelopen maandag aan met een persbericht. Daarmee wilden ze aan vriend en vijand laten weten: wij gaan door met actievoeren op de manier zoals wij dat willen; er is geen enkele wet die ons dit verbiedt.
   De politie voelde zich ongetwijfeld geprovoceerd door de vrouwen, voor joker gezet. Opnieuw konden de mannen hun handen niet thuis houden en kozen er voor om het feestje van FEMEN wreed te verstoren.


Bronnen: Femen LiveJournal, Delfi, La Republica
  .
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten