woensdag 9 februari 2011

Femen 2010 - Don't kill women!


Kiev, 11 november 2010 (Femen LJ / Delfi)
 
   'Omdat de Iraanse ambassadeur vorige week op de ambassade niet naar ons wilde luisteren, zijn we hem vandaag komen opzoeken bij de opening van de week van de Iraanse kunst en cultuur in Oekraïne.'
 
   Met dit protest wil de vrouwenbeweging FEMEN uiting geven aan haar afschuw van de rechtspraktijk van een land, waarin vrouwen voor vermeend overspel gestenigd worden.
 
   Vorige week hadden activistes zich verzameld bij de Iraanse ambassade om te protesteren tegen het doodvonnis van Sakina Mohammad Ashtiany, moeder van twee kinderen, die beschuldigd is van verraad en medeplichtigheid aan moord op haar man. De ambassadeur had gedaan alsof zijn neus bloedde en niet thuis gegeven. Daarom greep FEMEN de gelegenheid van gisteren aan om opnieuw duidelijk te maken wat ze van deze misdadige behandeling van vrouwen in Iran vindt.
 
   Twee activistes wisten zich toegang te verschaffen tot het culturele evenement. De ontzetting was groot, toen ze zich bloot gaven om hun boodschap uit te dragen: DON’T KILL WOMEN! Enkele ordebewakers snelden toe om de vrouwen met harde hand naar de uitgang te dirigeren. Met een strop om de nek stonden ze de snel toegestroomde pers te woord. Het valt te hopen dat de boodschap dit keer wel bij de ambassadeur is overgekomen.

 

   Zou de internationale gemeenschap niet veel scherper stelling moeten nemen tegen regimes, waarin dit soort barbaarse executies nog uitgevoerd worden, zo vraag ik me af. Ook al heeft deze zaak in het buitenland de nodige aandacht gekregen, zoals o.a. hier valt te lezen, kijkt men toch niet te vaak te gemakkelijk de andere kant op met het argument, dat we ons niet dienen te bemoeien met interne aangelegenheden van soevereine staten?  
   Foto’s: Sergei Svetlitsky, Zoe Deburbon
 
   Bronnen: Femen LiveJournal, Delfi Daily
  .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten