maandag 7 februari 2011

Uman 2010 - Het jaar 5771


Uman, 11 september 2010
   
   Elk jaar wordt Uman, een kleine stad in de Oekraïne ca. 200 km ten zuiden van Kiev, overspoeld door duizenden ultra-orthodoxe joden uit alle hoeken van de chassidische wereld. Ze komen bijeen om het Joodse Nieuwjaar (Rosj Hasjana) te vieren bij het graf van Zadik Nachman, de stichter van het chassidisme.
  Dit jaar was het aantal pelgrims bijzonder groot – ruim 24.000 maar liefst. Dit kwam omdat het nieuwe jaar 5771 (gerekend vanaf de schepping van de wereld) samenvalt met de 200e verjaardag van de dood van hun spirituele leider, rabbi Nachman. 
   Helaas werd de viering afgelopen vrijdag verstoord door een vervelend incident. De politie moest er aan te pas komen om een menigte van 500 pelgrims uit elkaar te drijven, die twee Oekraïense mannen in hun auto had omsingeld. De twee mannen werden er van verdacht een appartement te zijn binnengedrongen en dingen gestolen te hebben van joodse pelgrims.
  Nadat twee Israelische poltiemensen waren toegesneld om te bemiddelen, keerde de rust terug. Gelukkig raakte er niemand gewond.
 
 Bronnen: Kiev Post, Yeshiva World
 
 Foto’s Jaroslav Debelyi
 
 Nog veel meer fraaie foto's vind je hier
 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten