vrijdag 4 februari 2011

Femen 2010 - Verscheurd door de Russische beer


Kiev, mei 2010 (Femen LiveJournal)

De Oekraïense vrouwenbeweging Femen heeft het staatsbezoek van Dmitri Medvedev aan hun land aangegrepen om te protesteren tegen het pro-Russische beleid van Viktor Janoekovitsj, die meer oog lijkt te hebben voor de belangen van het Kremlin dan voor de rechten en vrijheden van zijn landgenoten.
 
“We zullen niet toestaan dat ons land en onze vrouwen overgeleverd worden aan de genade van de Russische beer!” verklaarde Anna Gutsol, de leider van Femen, strijdvaardig.
 
Het protest komt voort uit de vrees dat het tweede bezoek van Medvedev zal leiden tot een nieuwe politieke en economische “russificatie” van het land.
Het recente schandaal over de deal over de aanwezigheid van de Russische vloot tot 2042 in ruil voor goedkoper gas illustreert dat de vrees voor een herstel van de aloude patriarchale Sovjet-overheersing niet zonder grond is.
De nog prille democratie dreigt door het Kremlin vertrapt te worden. De pas verworven vrijheden van de moderne, Oekraïense vrouw lopen ernstig gevaar als de Russische beer opnieuw zijn klauwen hierin weet te zetten.
 
Het valt te hopen dat Janoekovitsj zich achter de oren krabt bij het zien van de gevolgen van zijn beleid en zich in de toekomst meer gaat bekommeren om de wensen en belangen van de eigen bevolking in plaats van als een circusbeer mee te lopen aan de leiband van Poetin en Medvedev.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten