dinsdag 8 februari 2011

Femen 2010 - Respecteer je kont!


 
   Nu de nieuwe locale verkiezingen voor de deur staan, doet FEMEN een dringend beroep op u - wees geen hoer! Kijk naar ons, wij geven niet op! Geloof in jezelf en in je medemens. Toon je een waardige Oekraïner! Respecteer je kont! Verkoop jezelf niet!
    Bij de laatste verkiezingen hebben velen hun stem verkocht. Waar het toe heeft geleid, kunnen we nu zien. Zeg nu zelf - uw leven en dat van uw nakomelingen is toch veel meer waard dan de honderd UAH, die ze voor uw stem willen geven?
 
FEMEN, 31 oktober


    Miljoenen mensen zijn afgelopen zondag in Oekraine naar de stembus gegaan voor het kiezen van nieuwe gemeenteraden en burgemeesters. Deze lokale verkiezingen golden als een eerste test voor de regering Janoekovitsj, die nu acht maanden aan de macht is.    De oppositie, gevormd door de Vaderlandpartij van Joelia Timosjenko verwijt de regering, dat deze de verkiezingen heeft gemanipuleerd door te knoeien met kieslijsten en stembiljetten, o.a. door het niet laten registreren van kandidaten van de oppositie.
    Uit protest heeft de Vaderlandpartij besloten de verkiezingen in een aantal belangrijke districten, waaronder Kiev, te boycotten, omdat eerlijke verkiezingen daar onmogelijk zouden zijn gemaakt.


 

    Enkele weken geleden heeft Inna Shevchenko van de vrouwenbeweging FEMEN geprobeerd zich verkiesbaar te stellen in haar vroegere woonplaats Kherson, maar ook zij werd niet tot de kieslijst toegelaten, omdat er te weinig informatie bekend zou zijn over haar geestelijke gezondheid.
 
    Niet alleen jammer voor Inna, maar zeker ook voor de inwoners van Kherson. Een sterke, onafhankelijke kandidate is hun ontnomen - de foto’s voor de billboards waren nota bene al gemaakt.


 
  Weg met die bureaucratenlast!

    Uiteraard ontkent de Centrale Kiescommmissie, dat er zich onregelmatigheden hebben voorgedaan, maar ook internationale waarnemers hebben twijfels geuit over de totstandkoming van de kieslijsten.
 
    Intussen kijken de Verenigde Staten en de Europese Unie met lede ogen toe. De autoritaire, pro-Russische koers die de regering Janoekovitsj is gaan varen, vormt een bedreiging voor Westerse belangen. Zo is Oekraïne strategisch niet onbelangrijk, met name als doorvoerland voor Russisch gas. Het recente bezoek van Poetin aan de Oekraïne om te onderhandelen over energiecontracten is het zoveelste bewijs dat Oekraïne in belangrijke economische en militaire kwesties zich maar wat graag laat omarmen door de grote broer in het Kremlin.
 
   Inmiddels is vandaag uit exit polls duidelijk geworden dat de partij van president Janoekovitsj, ondanks de oproep van FEMEN, afstevent op een ruime overwinning. Definitieve uitslagen worden pas in de loop van de week verwacht.


 
  Foto’s van Vitaly Pavlenko
. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten