zaterdag 5 februari 2011

Femen 2010 - Onafhankelijkheidsdag in politiecel


Kiev, augustus 2010 
.
  Onafhankelijkheidsdag wordt in de Oekraïne traditioneel gevierd met veel ceremonieel vertoon en als onvermijdelijke hoogtepunten een plechtige toespraak van de president en een militaire parade.
 
   Als alternatief had de vrouwenbeweging FEMEN een viering met een wat luchtiger karakter aangekondigd. Zo hadden ze de Oekraïense motorclub uitgenodigd te verzamelen op het Sofia Plein om van daaruit samen een rondje door de stad te gaan rijden.
  Getooid met Oekraïense kransen en met ontbloot bovenlijf - symbool voor de onafhankelijke Oekraïense vrouw, bevrijd van de eisen van de patriarchale macht - stapten de vrouwen luid zingend achterop de motor.
   Het konvooi werd aangvoerd door de bekende biker Ashot “Salvador” op zijn geel-blauwe driewieler met Sasha en Inna Shevchenko in het zadel.De officiële viering met al het uiterlijk vertoon van macht heeft volgens FEMEN niets te maken met onafhankelijkheid, maar moet eerder gezien worden als een overblijfsel van het Sovjet pathos, dat eigenlijk niet meer past in een moderne, democratische samenleving.
   De huidige regering zet zich helaas niet in voor vrijheid en democratie en maakt zich in toenemende mate afhankelijk van het buitenland, o.a. door de verkoop van de industrie, door het stimuleren van wetteloos en autoritair politie-ingrijpen en door het temmen van de media.
 
  "Onafhankelijkheid is de vrijheid van meningsuiting in een rechtsstaat - dat betekent gelijke kansen en ontwikkelingsmogelijkheden. We zijn blij om te zien dat ondanks alle repressie het Oekraïense volk niet opgeeft en zichzelf bewijst als behorend tot dezelfde "Kozatska familie" en niet als een stel bandieten van nakomelingen. Lichaam en ziel van FEMEN behoort toe aan een onafhankelijk Oekraïne!" verklaarde Sasha Shevchenko.
 
  De autoriteiten hadden aan deze mooie woorden geen boodschap en besloten het feestje van FEMEN te verstoren door de vrouwen te arresteren en mee te nemen naar het bureau voor verhoor.
   De vrouwen zijn inmiddels wel wat gewend en laten zich niet meer intimideren. Ze zullen ongetwijfeld weer snel van zich laten horen en vooral ook laten zien. Mijn zegen hebben ze! 
 
Femen LiveJournal
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten