vrijdag 4 februari 2011

Femen 2010 - Opgepakt bij topless protest


Kiev, mei 2010 (Femen LiveJournal)

   Nog geen twee weken na hun demonstratie tegen de pro-Russische koers van de regering Janoekovitsj zijn activisten van de vrouwenbeweging Femen gisteren in Kiev opnieuw de straat opgegaan.
    Met blauw beschilderde borsten wilden de vrouwen openlijk steun betuigen aan het zogenaamde ‘blauwe emmer’ protest in Rusland, de strijd tegen het gebruik van grote blauwe zwaailichten op de wagens van officials. De zwaailichten vormen een gevaar op de weg en hebben al meerdere ongelukken veroorzaakt, zo is aangetoond.
  
   Voor Anna Gutsol, woordvoerster van Femen is de ‘blauwe emmer’ uitgegroeid tot een symbool van de gezamenlijke strijd voor burgerrechten en vrijheden.
   ‘Wij zijn tegen de eenwording van Oekraïne en Rusland onder de auspiciën van het Kremlin; wij zijn voor de ontwikkeling van democratische initiatieven en maatschappelijk engagement in onze landen,’ zo liet zij de pers weten.
 
   Terwijl de vrouwen zich verzamelden voor de Russische ambassade en bezig waren met de voorbereiding op de actie, was de politie snel ter plekke om ze op te pakken en hardhandig af te voeren. Uit betrouwbare bron is vernomen, dat de politie handelde in opdracht van de Russische ambassade.
   Volgens mensenrechtenactivist Vladimir Chemerys is de arrestatie onrechtmatig. Het wetsartikel waarop de autoriteiten zich beroepen, bevat geen verbod op topless protest.
 
   Voor Femen is de vrijheid van meningsuiting een fundamentele voorwaarde voor de ontwikkeling van een vrije, moderne en democratische samenleving.
   ‘Wij zullen vechten voor onze rechten in de vorm die wij willen,’ zo verklaarde Anna Gutsol strijdvaardig.Geen opmerkingen:

Een reactie posten