dinsdag 20 december 2011

Uit de kleren voor de KGB in Minsk


Minsk, 19 december 2011 -

   Maandagochtend dook in de hoofdstad van Wit-Rusland ineens een drietal besnorde activistes op voor het hoofdkwartier van de KGB. Een van hen leek verdacht veel op Loekasjenko, de gehate dictator van het land. 
   Je moet maar durven - voor het hol van de leeuw de borsten ontbloten, ‘Lang Leve Wit-Rusland’ schreeuwen en ‘Vrijheid voor politieke gevangenen’ eisen. Je kunt daar voor minder in de gevangenis belanden – in je handen klappen kan voldoende zijn.
    Al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie voert Loekasjenko een waar schrikbewind, houdt zich staande door middel van corruptie, censuur en opsluiting van politieke tegenstanders - elke vorm van oppositie wordt desnoods met grof geweld de kop ingedrukt.
    Op 19 december 2010 richtte de politie op het centrale plein in Minsk een bloedbad aan onder betogers, die massaal de straat op waren gaan om hun woede te uiten over de stembusfraude waarmee Loekasjenko de verkiezingswinst had gestolen. Een goede reden voor de Oekraïense vrouwenbeweging FEMEN om vandaag, precies een jaar later de grens over te steken om het Wit-Russische volk bij te staan in de strijd voor meer vrijheid en democratie.

   ‘We dringen er bij iedereen op aan niet te stoppen met protesteren. Wees niet bang, maar ga vandaag de straat op, kleed je uit, doe alles om de strijd tegen het regime Loekasjenko te winnen,’ – zo verklaarde FEMEN aan de pers.


   Het duurde even voordat de politie reageerde. Ze stonden waarschijnlijk eerst enige tijd met hun oren te klapperen, moesten zich eens even goed in de ogen wrijven voordat ze het aandurfden op de vrouwen af te gaan. Sterker nog, de verwarring onder de dienders was kennelijk zo groot dat ze wel drie journalisten arresteerden (waaronder Kitty Green, de Australische videoreporter van FEMEN), maar dat de activistes kans zagen het vege lijf te redden.
   Ook al moet de echte winter nog beginnen, laten we hopen dat het verzet tegen Loekasjenko zo krachtig opbloeit, dat de dooi snel intreedt en plaatsmaakt voor een Wit-Russische lente.

Foto's Femen LiveJournal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten