vrijdag 2 december 2011

Benen wijd voor de UEFA


Kiev, 2 december 2011

   Terwijl de internationale pers zich opmaakt om verslag te doen van de loting voor Euro 2012, spreidt de Oekraïense vrouwenbeweging FEMEN voor de poorten van het Olympisch Stadion haar benen. Verder dan het doelgebied lijkt de interesse van de UEFA niet te reiken. Alles moet wijken voor het naderende voetbalfeest – gescoord moet er worden, de bal koste wat het kost tussen de palen.

    De komst van Euro 2012 is FEMEN een doorn in het oog, zo hebben ze in eerdere protesten al laten weten - niet zozeer vanwege het voetval op zich, maar om de kwalijke randverschijnselen en de onwil van het organiserend comité om daar aandacht aan te besteden. Integendeel, de UEFA lijkt er alles aan gelegen om de fans dom te houden, moedigt het fanatisme, de agressie en het morele verval rondom het voetbal alleen maar aan in plaats van beperkende maatregelen te nemen.
   FEMEN heeft er al eerder bij de UEFA op aangedrongen om een voorlichtingscampagne te starten, zodat de naïeve voetbalfan weet in wat voor land hij terecht komt, om hem in te lichten over de negatieve aspecten van het welig tierende sekstoerisme, de misdadige praktijken die erachter schuilgaan, waar vele jonge, kansarme vrouwen het slachtoffer van zijn. Tel daarbij op het gevaar van besmetting met het HIV virus en de lust zal de voetbalfan hopelijk vergaan.
   In haar strijd tegen de seksindustrie pleit FEMEN al jaren voor een criminalisering van de hoerenloper, niet van de prostituee. Zolang hier geen gehoor aan wordt gegeven, kan FEMEN de veiligheid van voetbalfans en functionarissen komende zomer niet garanderen.

   De afloop van de protestactie laat zich raden: politiemensen grijpen hardhandig in en voeren de vrouwen af naar het bureau.  
   Foto's Femen LiveJournal, HLN
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten