dinsdag 20 december 2011

FEMEN in klauwen van Wit-Russische KGB


20 december 2011 -

   Vandaag wordt de vrouwenbeweging FEMEN op angstaanjagende manier geconfronteerd met de gevolgen van haar dappere actie gisteren voor het hoofdkwartier van de KGB in Minsk.
   Aanvankelijk leken de drie activistes te zijn ontsnapt aan de grijpgrage klauwen van de veiligheidsagenten, maar vanochtend verscheen op het Femen LiveJournal het alarmerende bericht dat Inna Shevchenko, Oksana Shaschko en Sasha Nemchinova van de aardbodem lijken te zijn verdwenen. Lieten ze gistermiddag telefonisch weten dat ze druk bezig waren zich uit de voeten te maken, een klein uur later werd het akelig stil – hun mobieltjes zwegen in alle talen. Sindsdien ontbreekt elk spoor.
   De bij de actie opgepakte videoreporter Kitty Green is inmiddels wel terecht. Laat in de nacht dook ze op in Vilnius (Litouwen) waar ze met geweld door de KGB naar toe was gedeporteerd. Ze is onderworpen aan verhoor en intimidatie en al haar foto’s en video’s zijn in beslag genomen. Haar vrijlating werd mogelijk gemaakt door tussenkomst van de Australische ambassade in Moskou.

   Alles wijst erop dat de drie vermiste activistes in de klauwen zijn gevallen van de beruchte KGB, de Wit-Russische Veiligheidsdienst die verantwoordelijk is voor de onderdrukking, vermissing en dood van vele personen.
   FEMEN maakt zich grote zorgen om het lot van Inna, Oksana en Sasha en doet op haar LiveJournal een dringend beroep op een ieder die licht kan laten schijnen op de mogelijke verblijfplaats van de drie vrouwen: e-mails met informatie naar femen.ua@gmail.com

   Het is te hopen dat er vanuit politiek en diplomatie snel druk wordt gezet om de drie vrouwen vrij te krijgen, maar we moeten vrezen dat er vanuit Kiev weinig stappen in die richting worden gezet – dat het ze Siberisch koud laat wat er met de vrouwen gebeurt. FEMEN heeft zich in eigen land bij de autoriteiten bepaald niet populair gemaakt.  

Foto's Femen LiveJournal


UPDATE (17:45)


   Inmiddels is er meer duidelijkheid over het lot van de drie activistes. Een van hen is er in geslaagd een telefoon te bereiken om het thuisfront op de hoogte te stellen. Zo vertelde Inna dat ze maandagavond om 7 uur met zijn drieën door veiligheidsagenten op het treinstation van Minsk zijn aangehouden.
   ‘We zijn geblinddoekt in een bus gegooid. Ze namen ons mee naar de bossen, overgoten ons daar met olie en werden gedwongen ons uit te kleden – ze dreigden ons in brand te steken en met messen te bewerken. Later gebruikten ze deze messen om ons haar af te snijden.’  
   Daarna werden de activistes aan hun lot overgelaten, zonder kleren en paspoort. De vrouwen hebben een heel eind moeten lopen voordat ze in een klein dorp, diep in het achterland voor hulp konden aankloppen.
   In haar LiveJournal vraagt FEMEN de locale bewoners de activistes te helpen zich te verbergen voor de politie totdat Oekraïens ambassade personeel ter plekke is om zich over de vrouwen te ontfermen.


UPDATE 2
Kiev, 21 december 2011

   Na behandeling in een lokaal ziekenhuis zijn de drie activistes onder begeleiding van de Oekraïense consul in Wit-Rusland woensdagmiddag veilig en wel teruggekeerd in Kiev, waar ze de pers te woord stonden. Eerdere verhalen over ontvoering, slaan en intimidatie werden bevestigd. Verder lieten ze weten dat het moreel niet is gebroken en dat ze vast van plan zijn door te gaan met protesteren, waarbij een nieuw bezoek aan Wit-Rusland zeker niet mag worden uitgesloten.
   FEMEN roept alle vrouwen ter wereld op de strijd van het Wit-Russische volk tegen het misdadige regime van Loekasjenko te steunen.
   Foto's Valentine Ogirenko

   

4 opmerkingen:

 1. Ik las net dit bericht:
  http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/wit_russische_bloot_demonstranten_spoorloos_verdwenen/
  Met update.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @aadverbaast,
  Ja, ik had het ook gelezen op joop.nl, maar nog niet de update en het bericht op parool.nl.
  Schandalige praktijken van de KGB, maar de vrouwen zijn gelukkig weer boven water.
  Dank voor de aanvulling.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, wat griezelig. Ik vroeg mij wel al steeds af wat de risico's van de FEMEN-acties zouden zijn. Nu zien we dat dus. Laat ze in hemelsnaam voorzichtig doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Blewbird,
  Voorzichtig doen en actie voeren past niet bij elkaar, vrees ik.

  BeantwoordenVerwijderen