maandag 5 december 2011

Verdelg de kakkerlakken


   Kiev, 3 december 2011

   De Oekraïense vrouwenbeweging FEMEN heeft het er druk mee – te veel onrecht in de wereld. Terwijl de ene groep activistes haar wonden likt van de arrestatie bij het protest tegen Euro 2012, rukt een volgende ploeg uit voor de bestrijding van kakkerlakken.
   Plaats van handeling: het plein voor het Sint Michaelsklooster. Daar heeft het ‘Front voor Verandering’, de oppositiepartij van Jatsenjoek, een aardige menigte op de been gebracht om te demonstreren tegen de huidige regering. Is daar dan iets mis mee? In de ogen van FEMEN wel.

   Arsenyi Jatsenjoek was minister van Economische Zaken in de voormalige regering van de nu gevangen zittende Julia Timosjenko. Zijn oppositiepartij wordt gesteund door een kliek van oligarchen, die geen haar beter is dan de corrupte boevenbende van president Janoekovitsj. Het zijn parasieten die hopen te profiteren van de ellende van studenten, gepensioneerden en werklozen om zelf de macht te kunnen grijpen.
   Voor FEMEN is deze demonstratie dan ook een farce: het merendeel van de vaak nog piepjonge demonstranten staat daar alleen omdat ze ervoor betaald wordt. Zo wordt de hoop op een eerlijk alternatief voor de huidige regering de bodem ingeslagen. Reden genoeg om deze demonstranten een spiegel voor te houden.
   Al snel schieten enkele politieagenten toe om FEMEN het verdelgingswerk te beletten. 

   De vrouwen bijten fel van zich af, zo fel dat de agenten eieren voor hun geld kiezen en met de staart tussen de benen afdruipen. Dat geeft de activistes de gelegenheid zich uit het strijdgewoel los te maken en een muurtje te beklimmen om de menigte toe te schreeuwen: ‘Verdelg de parasieten!’ en ‘Klootzakken ingehuurd!’. Het publiek reageert verdeeld. Enkelen beginnen met de vrouwen mee te roepen, anderen worden boos en halen naar ze uit.


   Na enkele minuten houden de vrouwen van FEMEN het voor gezien en maken zich uit de voeten – de boodschap is overgekomen. Aan de zijkant van het plein lopen ze in de val, vallen alsnog in de laffe handen van de politie die versterking heeft laten aanrukken om de activistes in te kunnen rekenen.


   Foto's Femen LiveJournal
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten