zaterdag 25 juni 2011

Proces tegen Timosjenko - een farce en een circus


   Kiev, 24 juni 2011

   Vrijdagmiddag was de eerste hoorzitting in het geruchtmakende proces tegen ex-premier Julia Timosjenko, die terechtstaat wegens corruptie en machtsmisbruik. Met name de voor Oekraïne zeer ongunstige gasdeal met Rusland en de aanschaf van 1000 auto’s voor haar verkiezingscampagne worden haar zwaar aangerekend. Maar er zijn nog veel meer dubieuze deals onder haar verantwoordelijkheid gesloten, zo menen de aanklagers.  
   Door massale toestroom van de pers barstte de veel te kleine rechtszaal uit zijn voegen en liep de temperatuur binnen de kortste keren op tot verstikkende hoogte. Niettemin toonde Julia zich bijzonder strijdvaardig.
   ‘Ik verklaar u tot marionet van het presidentiële apparaat,’ zo zei ze tegen de rechter bij zijn binnenkomst, terwijl ze demonstratief bleef zitten. ‘Dit is een farce en een circus, geen hoorzitting,’ voegde ze er even later aan toe.

   Ondanks de beschuldigingen mag de ex-premier en huidig oppositieleider zich nog steeds verheugen in een grote populariteit. Met bussen vol was haar aanhang naar het gerechtshof gekomen om haar een hart onder de riem te steken.


   ‘Schande, schande voor heel Oekraïne,’ zo riepen haar aanhangers. Ze beschouwen dit proces als een politiek proces, als een welbewuste poging van president Janoekovitsj om de oppositie monddood te maken. Door het gerechtshof te degraderen tot een marionettentheater en naar zijn pijpen te laten dansen, probeert Janoekovitsj alle macht naar zich toe te trekken.
   ‘Ze willen me opsluiten, maar dat zal hen niet helpen,’ zo sprak Julia tot de menigte. ‘Mijn stem zal vanuit de gevangenis luider klinken dan nu en de hele wereld zal het horen,’ zo klonk het vastberaden.
   Hoe moeten we dit proces duiden? Wie heeft hier gelijk - welke kant moeten we kiezen? Is dit een rechtmatig strafproces tegen een corrupte ex-premier of een politiek proces om de oppositie uit te schakelen? Of misschien beiden?
   Dit laatste is de visie van de vrouwenbeweging FEMEN. De oppositie is geen haar beter dan de huidige regering, dat heeft ze in het verleden bewezen. De gewone burger wordt er in elk geval niet beter van – of je nu door de hond of door de kat gebeten wordt.

   Het proces tegen Julia Timosjenko is inderdaad een farce - een circus, dat de aandacht afleidt van de echte problemen, waar het land mee te kampen heeft. En het proces is nog maar net begonnen…


 
   Foto's van Genia Savilov /AFP, Delfi Daily, Femen LiveJournal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten