woensdag 15 juni 2011

Naaktrecreatie aan de Dnjepr


Kiev - Hydropark, voorjaar 2011


   Zodra in Kiev de winter ten einde loopt, gaan de bontjassen uit en komen de korte rokjes tevoorschijn. Al snel daarna, terwijl de ijsschotsen nog in de Dnjepr drijven, melden de eerste liefhebbers zich op de strandjes om zich over te geven aan de lentezonnestralen en een duik te nemen in het nog koude en helaas ook sterk vervuilde rivierwater.

   De vele strandjes bieden elk wat wils – kiosken, eettentjes, speeltoestellen – er zijn druk bezochte familiestranden, maar ook enkele wat rustiger gelegen naakstrandjes. Deze vormen niet alleen de favoriete plek voor ultieme zonaanbidders en waternimfen, maar ook voor fotografen die al dan niet stiekem het argeloos getoonde bloot op de gevoelige plaat proberen vast te leggen.
   Ook beroepsfotografen wagen zich op dit terrein. Sergei Bratkov schopte het met zijn foto’s zelfs tot een expositie in het Pinchuk Art Centre, het museum voor moderne kunst in Kiev.
      De meningen over dit soort zinnenprikkelende voorstellingen zijn sterk verdeeld. Oordeelt u zelf maar aan de hand van de volgende anonieme amateurfoto’s die de vorige zomer op de strandjes aan de Dnejpr (onder het wakend oog van Rodina Mat) geschoten zijn - onschuldig bloot of onbeschaamd naakt, mooi of vulgair, kunst of pornografie?
   Hoe het ook zij, de expositie Oekraïne van Sergei Bratkov was in ieder geval tegen het zere been van de vrouwenbeweging FEMEN die destijds onmiddellijk in actie kwam om tegen het vrouwonvriendelijke en vooroordelen bevestigende karakter van de tentoonstelling te protesteren – Oekraïne is geen bordeel!
   Het Pinchuk Art Centre heeft overigens heel wat meer te bieden dan controversiële naaktfoto’s. Het museum biedt plaats aan een indrukwekkende en inspirerende verzameling hedendaagse beeldende kunst, fotografie en video-installaties, waar Nederlandse musea – voor zover ze niet wegens verbouwing gesloten zijn – een puntje aan kunnen zuigen.
   Waarom laat je daar dan niet wat van zien in plaats van het tonen van dubieus naakt, zo vraagt u zich misschien nu af? Goede vraag!


2 opmerkingen: