zondag 19 juni 2011

Met de blik van een ijzeren dame    Aan de rand van Kiev staat sinds 1981 Rodina Mat, ofwel ‘Moeder des Moederlands’, bijgenaamd de ‘IJzeren Dame’. Het reusachtige beeld van in totaal 102 meter hoog is een geschenk van Leonid Brezjnev, de toenmalige president van de Sovjet-Unie. Onder het monumentale beeld bevindt zich het Museum van de Grote Patriottische Oorlog.

   Hierover heb ik verteld in een eerdere bijdrage, maar wat ik toen nog niet kon laten zien, is het geweldige uitzicht waarover de ijzeren dame beschikt.
   De keer dat ik er was (in maart), kon ik helaas niet naar boven. De maker van deze en volgende foto's had meer geluk. Hij is via een smalle trap door het beeld omhoog geklauterd om tien minuten, de maximaal toegestane tijd, het machtige uitzicht te kunnen bewonderen en fotograferen, zodat ook wij nu in staat zijn ervan te genieten, met de blik van een ijzeren dame naar de stad kunnen kijken.
   In de zomer mag de Moeder des Moederlands vaak niet beklommen worden. De temperatuur in het beeld kan dan gemakkelijk oplopen tot boven de 60 graden Celsius en vormt voor bezoekers daarmee een te groot risico om in de ingewanden te bezwijken.

   Dag en nacht waakt Rodina Mat over de stad – een geruststellende gedachte voor de inwoners van Kiev.       Foto's van Elektraua LiveJournal (m.u.v de eerste eigen foto)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten