donderdag 16 juni 2011

De kinderen van Bratkov



   De Oekraïense fotograaf Sergei Bratkov is niet alleen bekend van de controversiële expositie ‘Oekraïne’, vorig jaar in het Pinchuk Art Centre van Kiev, waarover ik gisteren zijdelings berichtte. Integendeel, sinds de opening van ijzeren gordijn is Bratkov zonder twijfel een van de meest toonaangevende fotografen van zijn land.

   Het werk van de in 1960 geboren Bratkov is sterk beïnvloed door de plaats waar hij opgroeide, de industriestad Charkov, die in de zestiger jaren al een underground beweging kende, genaamd Vremia. Deze kring van fotografen getuigde van een radicaal realisme, dat zowel haaks stond op het sovjet idealisme, als ook op de gestileerde beeldtaal van het Westen.
   Vanuit deze beweging ontwikkelde Bratkov zijn eigen stijl, waarbij hij zich liet inspireren door de beelden uit zijn directe omgeving, de armoede en ellende die hij op straat tegenkwam en zich bij uitstek liet registreren in portretten van dronkaards en prostituees.

   Kenmerkend voor zijn stijl zijn vooral ook de portretten van dakloze, lijmsnuivende en sigaretten rokende kinderen - zonder enscenering in hun eigen omgeving geschoten. Gespeend van elke vorm van moralisme en vals sentiment bewaren de beelden een zuiver documentair karakter. Door de directheid waarmee ze de kijker aanspreken, maken ze des te meer indruk.











   Foto’s van Sergei Bratkov uit de serie ‘Kinderen’  
.

2 opmerkingen: