zaterdag 11 juni 2011

Rode kaart voor Euro 2012


Kiev, 8 juni 2011

   Het aftellen is begonnen – over precies een jaar zal de aftrap voor Euro 2012 gegeven worden. Om dit heuglijke feit te vieren had de organisatie van het voetbalevenement iets aardigs bedacht: de feestelijke onthulling van een klok waarop precies staat aangegeven hoeveel dagen, uren, minuten en secondes het nog duurt voordat het balletje in Kiev gaat rollen.
   Niet iedereen verheugt zich op het naderende voetbalfeest. Tijdens de officiële plechtigheid op Kreschatyk, de brede winkelboulevard in het centrum van de stad, kwam uit het publiek een scheidsrechter met een even ongebruikelijk als gewaagd tenue naar voren om op de fluit te blazen en de organisatie de rode kaart voor te houden.

  
   Met deze soloactie wil de vrouwenbeweging FEMEN haar vrees uiten voor de komst van naar verwachting 200.000 voetbalsupporters - het zal de toch al welig tierende prostitutie in het land alleen maar aanwakkeren.
   FEMEN roept de regering en de organisatie op alle mogelijke maatregelen te treffen om de schadelijke neveneffecten in te perken, om Oekraïne tijdens Euro 2012 niet te laten verworden tot een Euro Bordeel – door niet de prostituees, maar de klanten en vooral de industrie erachter te criminaliseren, door ontwikkeling van een internationale lijst van zedendelinquenten, die zo aan de grens kunnen worden tegengehouden en door voorlichting over m.n. de risico’s op besmetting met HIV.

   Anders telt de klok niet alleen af naar de aftrap van een voetbalfeestje, maar ook naar het begin van een humanitaire ramp. 
   De voortekenen zijn helaas niet al te gunstig – de organisatie toont in ieder geval weinig respect voor de vrouwelijke arbiter.
   

    
   Bronnen: Femen LiveJournal, Delfi Daily
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten