dinsdag 3 mei 2011

Rodina Mat - De IJzeren Dame

  

   Aan de rand van Kiev staat al van ver af zichtbaar Rodina Mat - ‘Moeder van de Natie’, in de volksmond beter bekend als de ‘IJzeren Dame’ of ook wel ‘Kleine Tieten’. Het kolossale, ruim honderd meter hoge beeld van een vrouwelijke strijdster kijkt uit over een kaal en troosteloos heuvellandschap bezaaid met oorlogsmonumenten.
  

   De IJzeren Dame staat op een enorm koepelvormig bouwwerk, waarbinnen het ‘Museum van de Grote Patriottische Oorlog’ schuilgaat. In het Westen zou je misschien kunnen vergeten dat de nazitroepen ook in Oekraïne verschrikkelijk hebben huisgehouden. Gevangen tussen de legers van Hitler en Stalin lieten naar schatting tien miljoen Oekraïners het leven. Het museum probeert een beeld te geven van de onvoorstelbare feiten.  
   De verzameling uniforms en wapentuig zegt mij niet zo veel. Het meeste indruk maakt een immense wand met allerlei foto’s van trotse soldaten, dappere mannen, maar ook enkele vrouwen, die allen iets gemeen hebben – gestreden aan het front, geleden onder of omgekomen in de waanzin van de oorlog.


   Overvallen door een vlaag van triestheid vlucht ik naar buiten. Lopend door de kloostertuinen van het Lavra en de parken langs de Dnjepr keer ik opgelucht ademhalend terug in de bewoonde wereld van de stad.Kiev, maart 2011 (eigen foto’s)     

> Meer informatie over Oekraïne tijdens de Tweede Wereldoorlog vind je hier: World War II in Ukraine.
.

5 opmerkingen:

 1. Die wand met foto's is inderdaad zeer indrukwekkend, heel persoonlijk. Mooie foto's, dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @marion,
  Fijn, zo'n snelle reactie! Graag gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze slachtoffers worden redelijk vergeten in het Westen.
  Waarom eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een ongelooflijk triest verhaal. Een onbekend verhaal ook. Terwijl het op de schaal van een genocide is. Onvoorstelbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Robert,
  Goede vraag. Het Westen herdenkt de eigen slachtoffers. Oekraïne is te ver van het bed, vrees ik.

  @onderwijszaken,
  Inderdaad een triest en onbekend verhaal. Daarom leek het me ook goed om er in deze tijd een blog aan te wijden

  BeantwoordenVerwijderen