dinsdag 24 mei 2011

Verrassende openingsact bij Europese DagenKiev, 21 mei 2011


   Tijdens de feestelijke opening van de Europese Dagen op het Kreschatyk, de luxueuze winkelboulevard in het centrum van Kiev, werd de massaal toegestroomde menigte getrakteerd op een onverwachte circusact van FEMEN. Vanuit het niets sprongen voor het oog van burgemeester Alexander Popov twee halfnaakte clowns tevoorschijn om de toeschouwers te vermaken met een even kleurrijke als opzienbarende show.
.

.
   De aanwezige agenten konden de grap er niet van inzien – gevoel voor humor is niet hun sterkste wapen. Ze waren er als de kippen bij om de clowns bij de kladden te grijpen en van het podium te verwijderen. In de coulissen ontstond vervolgens een felle woordenstrijd. Even leek dit alles met een sisser af te lopen, maar nee – de stoere mannen vonden het nodig om de clowns aan handen en voeten naar een klaarstaand politiebusje te sleuren.
.

   Met dit optreden hoopt FEMEN duidelijk te maken dat er voor Oekraïne heel wat meer nodig is om te komen tot integratie in Europa dan het organiseren van een week met allerlei kermisattracties. Zo is het de vrouwenbeweging alleen al een doorn in het oog dat buitenlanders zonder visum Oekraïne kunnen bezoeken, terwijl Oekraïners omgekeerd een vernederende hoeveelheid formulieren moeten invullen om naar het buitenland te kunnen reizen. Dit is maar een simpel voorbeeld. Er is op juridisch, sociaal en economisch gebied nog bergen werk te verzetten, voordat Oekraïne zich met recht een Europese staat kan noemen.
   Het onnodig brute ingrijpen van de politie lijkt deze visie te onderstrepen. Zouden de autoriteiten soms echt bang zijn voor een Lente aan de Dnjepr aangevoerd door een leger aan topless activistes?Foto's Jaroslav Debyli (Femen LiveJournal, Delfi Daily)
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten