vrijdag 17 juni 2011

Auto's voor vrouwen, kamelen voor mannen!


Kiev, 16 juni 2011

   Donderdagmiddag blokkeerden enkele auto’s met topless jihad strijdsters enige tijd de ingang van de Saudische ambassade in Kiev. Gewapend met zwepen en spandoeken protesteerden ze tegen het verbod op autorijden voor vrouwen in het Arabisch Koninkrijk. ‘Auto’s voor vrouwen, kamelen voor mannen!’ zo hielden ze de mannen in de lange jurken voor.

   Saudi-Arabië is het enige land ter wereld, dat vrouwen verbiedt auto te rijden. Hoge geestelijken zijn van mening dat dit verbod nodig is om de verleiding en ontucht te beteugelen.

   Vorige maand ontstond wereldwijd ophef over de arrestatie van Manal al-Sharif, een vrouw die het had gewaagd een auto te besturen en een filmpje hiervan op internet had gezet. Ze werd negen dagen vastgehouden en pas vrijgelaten, nadat ze had beloofd haar online campagne Woman2Drive te staken.
   De geest lijkt uit de fles. Saudische vrouwen sporen elkaar op Facebook en Twitter aan in de auto te stappen en het verbod te negeren. Ook vorige week werd een zestal vrouwen achter het stuur aangehouden en gearresteerd. 

   De vrouwenbeweging FEMEN verafschuwt elke vorm van mannelijk despotisme, wil met deze actie haar solidariteit tonen met de autorijdende moslimvrouwen en doet hierbij een dringend beroep op de democratische wereld om de vrouwen in Saudi-Arabië politiek te steunen in hun strijd voor emancipatie, om te beginnen in het verkeer.


Foto's van Valentin Ogirenko en Sergei Kharchenko
.

2 opmerkingen:

  1. Maar of de machthebbers in het Midden-Oosten hier van onder de indruk zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @onderwijszaken,
    Nee, maar misschien dat het een beetje helpt om de Arabische lente ook daar dichterbij te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen