donderdag 16 augustus 2012

Pussy Riot moet bloeden


Moskou, 16 augustus 2012

   Morgen doet de Russische rechter uitspraak in de zaak tegen Nadja, Maria en Katja, de drie vrouwen van Pussy Riot die terechtstaan vanwege hun ‘punkgebed’ in de Christus Verlosserkathedraal waarin ze de Heilige Maagd opriepen Rusland van Poetin te verlossen.
   De rechtszaak heeft niet alleen binnen Rusland veel ophef gegeven, maar ook internationaal opvallend veel aandacht getrokken. Het proces tegen de vrouwen lijkt uit te groeien tot een testcase voor hoe het met de democratie en de vrijheid van meningsuiting in Rusland na de herverkiezing van Poetin is gesteld. Niet best, zo valt te vrezen. Poetin voelt zich door de punkvrouwen ernstig op de pik getrapt en zint op wraak – Pussy Riot moet bloeden...   Vandaag publiceerde de Volkskrant een interview met Violetta Volkova, een van de advocaten van Pussy Riot. Hierin gunt ze ons een blik achter de schermen van de ‘treurige show’ die de laatste maanden is opgevoerd en laat zo haar licht schijnen op een Rusland dat onder leiding Poetin en met steun van de Kerk steeds verder lijkt af te glijden naar een totalitaire staat.
   Ik ben zo vrij geweest dit verhelderende, maar ook ontluisterende interview hier in zijn geheel over te nemen.   Het is goed dat er veel aandacht is voor deze zaak en dat de wereld in opstand komt tegen het onrecht dat de vrouwen van Pussy Riot om bedenkelijke politieke redenen wordt aangedaan.

(Foto's Googled)
.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten