zaterdag 18 augustus 2012

Weg met dat kruis - Free Pussy Riot!


Kiev, 17 augustus 2012
-

   Terwijl in Moskou de rechter het vonnis uitsprak tegen de drie jonge vrouwen van Pussy Riot, viel in het centrum van Kiev een opmerkelijk tegengeluid te horen – dat van een kettingzaag waarmee Inna Shevchenko op het Plein van de Onafhankelijkheid een gigantisch kruis naar beneden haalde.


   ‘We roepen alle krachten in de samenleving op om het verrotte bijgeloof te bestrijden, om de steunpilaren van de dictatuur neer te halen, om te voorkomen dat de ontwikkeling van de democratie en de vrijheid van vrouwen wordt tegengehouden,’ aldus FEMEN in bijgaande verklaring.
   Net alleen FEMEN liet gisteren van zich horen. Vanuit de hele wereld klonk de roep om vrijlating van de leden van Pussy Riot. Het mocht niet baten. De rechter kende geen enkele aarzeling bij het uitspreken van het vonnis: twee jaar strafkamp, ofwel met honderd vrouwelijke criminelen in een cel, in een grauw groen pak.
   De drie vrouwen hebben ‘een daad van hooliganisme begaan, een grove schending van de openbare orde, waarmee ze niet alleen de kerk maar de hele samenleving hebben beledigd, ’ zo oordeelde rechter Marina Syrova.
   Opvallend is ook de bewijsvoering. De actie zou gemotiveerd zijn door ‘religieuze haat, die verband houdt met het feminisme,’ dat de vrouwen aanhangen. ‘De idee van de superioriteit van een ideologie over een andere vormt de basis voor vijandigheid.’
   Hoe krom kan een redenering zijn – de rechter zet de wereld op zijn kop. Het is niet het feminisme, het zijn juist religieuze ideologieën, die zich superieur wanen, die intolerantie prediken en de basis vormen voor vijandigheid.
   Hoe je het ook wendt of keert, de strafmaat staat in geen enkele verhouding tot het ‘misdrijf’ dat is gepleegd. Het zingen van een punksong in een kathedraal is een actie die in elk democratisch land onder de vrijheid van meningsuiting gerekend zou moeten worden.
   Rusland is geen democratie zo blijkt maar weer, eerder een totalitaire staat, waar Kerk en rechterlijke macht marionetten zijn van een corrupt politiek systeem aangevoerd door een alleenheerser.
   Het zou Poetin gesierd hebben als hij zich grootmoedig en vergevingsgezind had getoond, zich afzijdig had gehouden, maar dit zijn woorden die niet in zijn vocabulaire voorkomen. De beledigende actie moest en zou worden gewroken, met ijzeren vuist wel te verstaan.
   Het valt te hopen dat dit brute machtsvertoon zich als een boemerang tegen hem keert, dat de ophef die er door is ontstaan de onvrede over zijn dictatoriale bewind doet groeien en een volkswoede ontketent die zijn ondergang inluidt. Toekomstmuziek?

   Hoe gaat het verder in Kiev? Zijn er represailles te verwachten voor het neerhalen van het kruis, een ‘misdrijf’ dat zich laat vergelijken met dat van Pussy Riot? Met dit verschil dat FEMEN daarbij niet het staatshoofd persoonlijk heeft beledigd. Maar goed, dat had ze al eerder gedaan.
   De eerste berichten zijn alarmerend. Na de actie op het Plein van de Onafhankelijkheid is de politie een klopjacht begonnen op de leden van FEMEN. Laten we even afwachten tot de rookwolken zijn opgetrokken en er meer duidelijkheid komt over het lot van Inna en de haren…Foto's Femen LiveJournal (en Googled)
.

1 opmerking:

  1. Bijzonder indrukwekkend verslag wederom; het raakt me enorm.

    Joost

    BeantwoordenVerwijderen