vrijdag 31 augustus 2012

Tranen om Julia


Kiev, 29 augustus 2012
-

   Het hoger beroep van oud-premier en huidig oppositieleider Julia Timosjenko tegen haar veroordeling tot zeven jaar celstraf wegens machtsmisbruik is verworpen. In de rechtszaal werd de uitspraak met een luidkeels ‘schande!’ begroet en ook op straat werd door haar aanhang fel geprotesteerd. De uitspraak van het gerechtshof kan ook moeilijk anders uitgelegd worden dan een politiek besluit van president Janoekovitsj om de oppositieleider nog een tijdje achter slot en grendel te houden. 
   Toch lijkt Janoekovitsj zich hiermee lelijk in de vingers te snijden. Timosjenko is bezig uit te groeien tot een martelares die in de gevangenis een gevaarlijker opponent kan blijken te zijn dan op vrije voeten. Niet alleen de binnenlandse oppositie tegen Janoekovitsj wordt sterker, ook de internationale druk vanuit het Westen zal verder toenemen.
   Intussen wordt in het Kremlin vergenoegd in de handen gewreven. Poetin hoopt dat Janoekovitsj door al dit gedoe automatisch in de armen wordt gedreven van de Euraziatische Alliantie die hij aan het smeden is als tegenhanger van de Europese Unie. Toch lijkt de kans daarop niet al te groot. De oligarchen die Janoekovitsj in het zadel hebben genomen voelen hier weinig voor – voor de zakenelite is aansluiting met Europa toch aanmerkelijk lucratiever.
   Al met al lijkt de machtsbasis waarop Janoekovitsj steunt steeds verder af te brokkelen. Hij heeft al laten zien dat hij niet over de ijzeren vuisten beschikt waarmee buurmannen als Poetin en Loekasjenko zich handhaven – gelukkig maar. Met de parlementaire verkiezingen voor de deur lijken de dagen van Viktor Janoekovitsj geteld. Laat dit een troost zijn voor de tranen om Julia.Foto's AFP, Sergej Dolzhenko / EPA, Gleb Garanich / Reuters
-

      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten