dinsdag 11 september 2012

Het oog van Efrem Lukatsky    De Oekraïense fotograaf Efrem Lukatsky is een van de meest toonaangevende nieuwsfotografen van onze tijd. Zijn foto’s gaan de hele wereld over, zijn gepubliceerd in o.a. Time, Newsweek en Herald Tribune.
   Hij was erbij toen er geschiedenis werd geschreven in Tsjetsjenië, Afghanistan en Irak, legde historische momenten vast in eigen land, zoals de kernramp in Tsjernobyl, de viering van de Onafhankelijkheid, de knokpartij in het parlement (zie foto hierboven) en de veroordeling van ex-premier Julia Timosjenko.
   Ook het alledaagse leven krijgt de nodige aandacht. Zijn foto’s getuigen van sociale betrokkenheid met thema’s als criminaliteit, prostitutie, het leven van daklozen, drugsverslaving en aids. Maar het is niet alleen kommer en kwel, er is ook plaats voor luchtiger onderwerpen zoals sportgebeurtenissen of de eerste dag van de schoolvakantie.

    Het werk van Lukatsky doet een beroep op de universele rechten van de mens op leven, op een menswaardig bestaan. Hiervoor gebruikt hij de lens van de camera als verrekijker en als microscoop zodat we in staat zijn de mens beter en dichterbij te zien dan met het blote oog mogelijk is.
    De afgelopen maand was er in het Oekraïense Huis aan het begin van Kreschatyk Boulevard een overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van Efrem Lukatsky. Hoewel je met zijn foto’s de hele wereld over kunt gaan heb ik hier gekozen voor foto’s die genomen zijn in Oekraïne. De meeste beelden laat ik voor zich spreken, zijn veelzeggend genoeg..


.


.


.


Ex-premier Viktor Joesjtsjenko na een poging tot vergiftiging in 2004
.


.


.


.


.


.
Kiev Fashion Week
.


.


.


.


Chelsea Clinton bezoekt Oekraïens ziekenhuis
.


Protest van Tsjernobyl veteranen
.


.


,


Damien Hirst

Foto's Efrem Lukatsky
.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten