woensdag 8 augustus 2012

Kill Kirill - Free Pussy Riot!   Twee weken geleden protesteerde Jana Zhdanova van de Oekraïnese vrouwenbeweging FEMEN op het vliegveld van Kiev tegen de komst van de Russische patriarch Kirill vanwege zijn openlijke steun voor de herverkiezing van Poetin en zijn dubieuze rol in de vervolging van diens tegenstanders.

   De actie is een vervolg op het luidruchtige gebed van de feministische punkband Pussy Riot in de kathedraal van Moskou eerder dit jaar – ‘Heilige Maagd, verlos Rusland van Poetin!’
   Drie leden van de band zitten voor dit opzienbarende optreden al vijf maanden in voorarrest. Tijdens het proces herhaalde het drietal dat het punkgebed niet bedoeld was om gelovigen te kwetsen, maar gezien moet worden als een aanklacht tegen de politieke steun van de patriarch aan Poetin. Tijdens de herverkiezingscampagne roemde Kirill Poetins leiderschap als een ‘hemelse zegen’ voor Rusland.
   Afgelopen dinsdag kende de rechtszaak tegen de punkband een dramatische afloop met de eis van de aanklager om de vrouwen drie jaar naar een strafkolonie te sturen, een eis waarop Kirill openlijk had gezinspeeld. Het roept herinneringen op aan de verbanningen naar Siberië ten tijde van Stalin.

   De controversiële rechtszaak tegen Pussy Riot heeft internationaal een golf van protest losgemaakt. In navolging van de leden van de Red Hot Chili Peppers voegde ook Madonna zich aan de vooravond van haar concert in Moskou bij het koor van popartiesten die de vervolging van Pussy Riot afkeuren.
   De reactie van de autoriteiten op het protest van Jana Zhdanova is ongemeend fel en staat in geen enkele verhouding tot het vreedzame protest waaraan ze zich schuldig heeft gemaakt. Jana is met handboeien en onder zware bewaking voor de rechter gedaagd, in de rechtszaal als een gevaarlijke misdadiger in een kooi gezet en tot 15 dagen eenzame opsluiting veroordeeld.

   We kunnen er niet langer omheen – zowel in Rusland als in Oekraïne wordt door de machthebbers alles in het werk gesteld om de klok voor eeuwen terug te zetten en de democratie en vrijheid van meningsuiting voorgoed de nek om te draaien. Hoogste tijd om waar ook ter wereld de noodklok te luiden. Foto's Femen LiveJournal

5 opmerkingen:

 1. "KILL KIRIL" vind ik nou niet echt een vreedzame manier van protesteren. Democratie of niet, iedereen die oproept tot moord mag wat mij betreft de bak in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet 'Kill Kirill' natuurlijk niet letterlijk nemen, eerder zien als een oproep om de macht en politieke invloed van de patriarch en het instituut waar hij voor staat, de Russisch Orthodoxe Kerk te breken, als een symbolisch pleidooi voor de scheiding tussen kerk en staat, zoals deze in een moderne democratie gebruikelijk is.

   Verwijderen
 2. Nee, hier moeten we het weer NATUURLIJK niet letterlijk nemen. Tenzij het een Moslim geweest zou zijn die zoiets als 'Kill Geert Wilders' leust.

  Het gaat hier natuurlijk niet of ik die tekst letterlijk neem maar dat een of ander geesteszieke de tekst serieus neemt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we met de mogelijke interpretaties van geesteszieken rekening moeten houden, kunnen we bijna niets meer zeggen.

   Verwijderen
 3. Laten we hopen dat nu de rechter zich 'mild' opstelt. Pussy Riot moet vrij!

  BeantwoordenVerwijderen