dinsdag 5 juni 2012

Wandeling door Charkov


Charkov, mei 2012

   Euro 2012 nadert. Overal in Europa loopt de voetbalkoorts langzaam op. In Nederland kleuren de straten oranje. Hoogste tijd om eens een kijkje te nemen in Charkov, de stad waar het Nederlands Elftal zijn groepswedstrijden speelt.







   Met zijn ruim 1,5 miljoen inwoners is Charkov na Kiev de tweede stad van Oekraïne. Gesticht in 1654, gelegen in het noordoosten van het land, is de stad uitgegroeid tot een belangrijk industrieel, cultureel en wetenschappelijk centrum.





   Vanwege Euro 2012 sloten de scholen dit jaar iets eerder. Het was dus al vroeg feest voor de scholieren, zeker als het diploma is gehaald – uitgelezen moment voor een traditionele duik in de fontein.





   Het voetbalstadion waar Oranje zaterdag haar eerste wedstrijd speelt, bijgenaamd ‘de spin’, is de thuishaven van Metalist Charkov en heeft een capaciteit van ongeveer 39 duizend mensen.
   Metalist is het speeltje van miljardair Oleksandr Yaroslavsky, die niet alleen eigenaar is van de club en het stadion, maar ook van het vliegveld en de hotels waar de Oranjefans zullen overnachten. Yaroslavsky is goede maatjes met de burgemeester, lid van president Janoekovitsj’ Partij van de Regio’s.
   Kritiek op een van beide heren wordt niet op prijs gesteld, zo merkte ATN, de belangrijkste nieuwszender in Charkov. Na een negatief bericht over de burgemeester werd het station prompt uit de lucht gehaald - kenmerkend voor de repressie waar Oekraïne onder lijdt.   
   Je moet hier ook geen ruzie krijgen met de politie – die is hier niet je beste vriend. Vele agenten zijn corrupt of ronduit crimineel, spelen graag voor eigen rechter. Oranjefans hebben echter weinig te vrezen - tijdens het voetbalevenement zal er door politie een charmeoffensief worden ingezet.




   Er is al veel gezegd en geschreven over het al dan niet thuisblijven van politici tijdens Euro 2012 vanwege de slechte mensenrechtensituatie in Oekraïne. Daarnaast heb ik in dit blog ook ruime aandacht gegeven aan de acties van FEMEN tegen het voetbalevenement vanwege het risico op een explosieve groei van het sekstoerisme.
   De meeste journalisten en tegenstanders van het huidige bewind menen evenwel dat het goed is dat er Nederlandse supporters naar het EK komen. Vanwege het voetbal en de mishandeling van Julia Timosjenko in de gevangenis van Charkov is er eindelijk internationale aandacht voor het functioneren van politie en justitie, voor de bedenkelijke verwevenheid van politieke en rechterlijke macht. Voor journalisten in Oekraïne is het een opluchting dat de wereld eindelijk ziet wat er hier gebeurt.
   De grote vraag is hoe het daarna verdergaat, als de schijnwerpers die nu op het land gericht worden, weer zijn uitgedoofd. Spreekt men dan nog steeds schande over schendingen van mensenrechten of zal de aandacht verstommen, wordt het weer stil…




.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten