woensdag 6 juni 2012

Taalwet verdeelt Oekraïne


Kiev, 5 juni 2012 -


   Een omstreden taalwet heeft gisteren tot heftige rellen geleid. Honderden aanhangers van de oppositie raakten voor het parlementsgebouw slaags met de oproerpolitie.

   Eerder op de dag ging het parlement akkoord met een door de regeringspartij van president Janoekovitsj ingediend wetsvoorstel waarin het Russisch naast het Oekraïens officieel erkend wordt als regionale taal. Hierdoor wordt het mogelijk dat het Russisch in delen van het land, waar veel etnische Russen wonen, de officiële voertaal wordt in scholen, ziekenhuizen, rechtszalen en andere instellingen.

   De nieuwe taalwet is tegen het zere been van veel Oekraïners die jaren hebben geleden onder Russische overheersing en trots zijn op de bevochten onafhankelijkheid en op de eigen identiteit waar het Oekraïens de uitdrukking van is.
   Het parlement is ernstig verdeeld over de kwestie – het leidde er al eerder tot een stevige knokpartij. De oppositie, die zich door de veroordeling en mishandeling in de gevangenis van haar leider, Julia Timosjenko toch al in het verdomhoekje gedrukt voelt, is faliekant tegen en zal zich blijven verzetten tegen de definitieve bekrachtiging van het wetsvoorstel.   Je kunt je afvragen wat de regering bezielt deze omstreden taalwet door te drukken aan de vooravond van Euro 2012, op het moment dat Kiev, Charkov, Donetsk en Lviv overspoeld gaan worden door voetbalsupporters. Kon dit er na alle ophef over Timosjenko ook nog wel bij?
   Hoe het ook zij, Oekraïne gaat een hele hete zomer tegemoet…  


  
      Foto's Kyiv Post, Delfi Daily
.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten