dinsdag 12 juni 2012

De wedstrijd van Shevchenko   Op 11 juni 2012 moet het gebeuren – in zijn geliefde Kiev. Hij heeft de dag al tijden geleden in zijn agenda omcirkeld. Vooraf wordt er door de deskundigen aan hem getwijfeld – zou hij het nog kunnen, komt het toernooi niet te laat, zijn de arme benen na de vele aanslagen van meedogenloze verdedigers uit de Serie A niet al te zeer versleten?

   Deze avond zal hij aan alle onzekerheid een einde gaan maken. Pure klasse verloochent zich niet. In het begin van de tweede helft slaat de oude vos met twee formidabele kopstoten genadeloos toe, brengt het thuisland eerst langszij en vervolgens voorbij de stugge Zweden die aanvankelijk dankzij Zlatan de leiding hadden genomen.
   Hoe is het mogelijk? Even daarvoor hebben we nummer 7 nog kermend in het gras zien liggen. Het stadion hield de adem in. Maar gelukkig, de oude krijger stond weer op, verbeet de pijn om even later als een jonge god de lucht in te springen en de bal tegen de touwen te knikken.   Het stadion juicht, maar de koek is nog niet op. Amper zeven minuten later slaat de oude meester opnieuw toe, schiet hij bij een hoekschop als een duveltje uit een doosje achter de brede rug van Zlatan vandaan om vriend en vijand nogmaals met een weergaloze kopstoot te verrassen. Op miraculeuze wijze verdwijnt de bal tussen verdediger en eerste paal in het doel.   Als bij toverslag verandert het stadion in een kolkende blauwgele zee, barst welhaast uit zijn Olympische voegen. Ook in het centrum van Kiev, op het Plein van de Onafhankelijkheid waar de wedstrijd op grote schermen wordt gevolgd, gaat iedereen uit zijn dak - een droom is werkelijkheid geworden: Andrej Shevchenko heeft voetbalgeschiedenis geschreven.

   Heel Oekraïne viert feest, al is het maar voor even… Frankrijk en Engeland wachten… hoe lang gaat dit sprookje nog duren?(Foto's Googled)
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten