zaterdag 9 juni 2012

Opening Euro 2012 in rook gehuld


Warschau, 8 juni 2012
.

  Eindelijk is het zover – de dag waar veel voetballiefhebbers reikhalzend naar hebben uitgekeken: Polen trapt af tegen Griekenland, de officiële opening van Euro 2012.
   Uiteraard zijn de vrouwen van FEMEN ter plekke om hun strijd tegen de voetbalmaffia een passend vervolg te geven. Met giftige brandblussers zijn ze uitgerukt om de kudde voetbalfans in rook te hullen en de gang naar het stadion te belemmeren.    Tevergeefs. Al snel schiet een overmacht aan bewakers toe om de plannen van de brandweervrouwen te verijdelen, om ze met bruut geweld van het strijdtoneel af te voeren.


   Zoals bekend voert FEMEN actie tegen Euro 2012 uit vrees voor een explosieve toename van de prostitutie – een levensgroot probleem in Oekraïne. De vrouwenbeweging verwijt de UEFA dat ze niets hebben gedaan om de risico’s te minimaliseren. Integendeel.
   Zolang ze er zelf van kunnen profiteren, zal het Michel Platini en zijn handlangers worst zijn hoe het met de politieke situatie en met de mensenrechten in organiserende landen is gesteld. In tegenstelling tot de schijnheilige praatjes wordt er dan ook weinig tot niets gedaan om de schadelijke neveneffecten van het voetbalfeest te bestrijden.
   Van de Oekraïense overheid valt helaas ook weinig te verwachten – politici knijpen voor wat grijpstuivers graag een oogje toe. Zo wordt seksbazen en vrouwenhandelaren geen strobreed in de weg gelegd om uit het evenement een slaatje te slaan en lopen opnieuw talloze kansarme en onwetende meisjes het risico de prostitutie in te worden gelokt.
   Het valt me de laatste week op hoe denigrerend er op de Nederlandse televisie in sportprogramma’s over Oekraïne wordt gesproken. Alsof het een achterlijk land is waar een weldenkend mens maar beter niet naar toe kan gaan.
   Vooroordelen bevestigend om niet te zeggen ronduit stuitend is ook de reclame van de Nederlandse Energie Maatschappij – ‘je kunt ‘m maar beter thuis houden’ – dat zelfs Bart Chabot zich daarvoor leent…

   Gelukkig is er FEMEN om het broodnodige tegengas te geven.(Foto's Femen LiveJournal, N24, LaPatilla)
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten