donderdag 21 juni 2012

FEMEN in Zweedse fanzone


Kiev, 19 juni 2012
-

   Dinsdagmiddag zijn Zweedse voetbalsupporters in de fanzone getrakteerd op een naar het scheen spontane striptease - een verrassend opwarmertje voor de wedstrijd Frankrijk - Zweden.
   Aanvankelijk werden de blote borsten enthousiast begroet en danste men vrolijk mee met de op de tafel geklommen vrouw, maar toen ze luidkeels ‘Fuck Euro 2012!’ begon te schreeuwen en het door de UEFA gepromote bier van tafel begon te schoppen, sloeg de stemming om en klonk er ook boegeroep.


   Een Zweedse fan slaagde er in haar bij de arm te grijpen en van tafel te trekken. Daarna namen toegesnelde veiligheidsagenten de klus over en werd de activiste als een crimineel afgevoerd.   FEMEN weet van geen ophouden – de acties tegen het voetbalevenement, waarmee ze de organisatie keer op keer in verlegenheid brengt, volgen elkaar in sneltreinvaart op.
   Niet alle acties zijn even geslaagd. Dit keer wist alleen Oksana het podium te bereiken. Inna en Sasha, de beide boegbeelden van FEMEN werden op weg naar de fanzone door de veiligheidsdienst onderschept. Iedere politieagent kan hun gezichten zo langzamerhand dromen – dit maakt het actievoeren er niet makkelijker op.

   “UEFA are afraid of us – the stewards are specially-trained in how to remove the naughty FEMEN activists from the stadium. Recently, we went to Poland. Every policeman there had our photo and passport info. They searched for us in the crowd and really wanted to prevent our action. But again we won. Usually, when we come out on our action (no matter whether it is linked to the Euro 2012 or not), it’s a regiment of cops against us. A hundred cops against five girls, can you imagine that? And they are afraid of our naked boobs.” - aldus Sasha Shevchenko.
   Eerder deze week ging een geplande actie in Donetsk de mist in. De drie activistes werden opgewacht en achtervolgd door een groep van maar liefst 15 mannen. Na vergeefse afleidingsmanoeuvres werden Sasha, Anna en Jana los van elkaar op klaarlichte dag opgepakt, in een auto geduwd en afgevoerd naar lokale bureaus, waar ze werden vernederd met cynische en intimiderende verhoren en Anna een klap in het gezicht kreeg toegediend.
   Urenlang tastte het thuisfront in het duister over het lot van de activistes. Ver na afloop van de wedstrijd Oekraïne – Frankrijk werden de drie vrouwen vrijgelaten vanuit een ziekenhuis, waar ze waren onderzocht om aan te tonen dat ze niet waren mishandeld en er slechts sprake is geweest van een rechtmatige in bewaring stelling.
   De operatie van de Oekraïense Veiligheidsdienst doet denken aan de eerdere ontvoering van activistes door de Wit-Russische KGB. Het lijkt bedoeld als een serieus dreigement – ‘als jullie zo doorgaan, zou het nog wel eens heel slecht met jullie kunnen aflopen’.  


   
  
   Los van alle intimidaties en de praktische obstakels vanwege toenemende bekendheid blijven er ook twijfels aan de effectiviteit van de acties van FEMEN.
   ‘In principe hebben Europeanen niets tegen protesten om het sekstoerisme aan te klagen,’ verklaarde een Zweedse supporter na het optreden van Oksana in de fanzone. ‘De manier waarop FEMEN het aanpakt, werkt echter contraproductief. Wees maar zeker dat heel wat kerels blij waren om de blote borsten te zien en dat kan toch niet de bedoeling zijn.’
   FEMEN heeft herhaaldelijk laten weten niet te zullen wijken voor intimidatie en bangmakerij en is ondanks de meermaals geuite kritiek op de controversiële wijze van protesteren vastbesloten op de ingeslagen weg door te gaan – laten we hopen dat het geen doodlopende weg is.Bronnen: Femen LJ, HLN, Blottr
.

1 opmerking: