maandag 14 mei 2012

Fuck Euro 2012 - Oekraïne is geen bordeel!


Kiev, 11 mei 2012 -
  

   Om in de stemming te komen voor Euro 2012 had de organisatie zaterdagmiddag op het Plein van de Onafhankelijkheid een podium ingericht voor de presentatie van de trofee, waar straks de strijd om los gaat branden: de UEFA beker. Vele voetbalfans waren toegestroomd om de blinkende bokaal van dichtbij te bewonderen en ermee op de foto te gaan – leuk voor op Facebook.
   Ook Julia Kovpachik van FEMEN mocht het podium betreden, maar toen ze haar bovenlichaam ontblootte om het publiek te verrassen met de tekst ‘Fuck Euro 2012’ en tegelijkertijd een uitval deed naar de begeerde beker schoten veiligheidstroepen bliksemsnel toe om haar met een deken te bedekken en van het toneel af te voeren.
   Vanaf de toekenning van Euro 2012 aan Oekraïne en Polen verzet FEMEN zich tegen de organisatie van het evenement, omdat ze vreest voor een verdere toename van het sekstoerisme. De echte reden om het voetbalfeest te boycotten zou niet de slechte behandeling van Julia Timosjenko horen te zijn, maar de naderende tragedie van opnieuw duizenden jonge vrouwen die de seksindustrie worden ingezogen.

   Is de prostitutie echt zo’n groot probleem als FEMEN verondersteld? Te vrezen valt van wel. Laten we de feiten er eens bijpakken en deze verbinden met de bevindingen van twee FEMEN activistes, Inna Shevchenko en Anna Hutsol.

   In korte tijd is Kiev uitgegroeid tot het seksparadijs van Europa. Veel jonge vrouwen trekken van het platteland naar de hoofdstad in de hoop op een beter leven. De meeste komen bedrogen uit. Vanwege de economische malaise is het moeilijk om een baan te vinden. Velen belanden uit nood in de prostitutie – een fuik waaruit nauwelijks nog valt te ontsnappen.Inna Shevchenko


   "Oekraïne is een zeer patriarchale samenleving,” zegt Inna. “Onze seksindustrie wordt gevoed door armoede en, laten we eerlijk zijn, onwetendheid. Het is een volslagen immorele, uitbuitende business."

   Volgens een recente sociologische studie telt Oekraïne momenteel ongeveer 250.000 prostituees, een schrikbarend hoog aantal. Volgens het Sociologisch Instituut in Kiev (KIIS) is een op de acht prostituees student aan de universiteit.
   FEMEN meent dat de cijfers voor Kiev nog een stuk hoger liggen en schat dat zelfs meer dan de helft van de prostituees studenten zijn.

   Prostituees hebben in Oekraïne geen enkele wettelijke bescherming. De politie behandelt ze als uitschot, intimideert en chanteert ze, gedraagt zich dus in feite even misdadig als de pooiers die van hun diensten profiteren.
   Langzamerhand begint het tot de pers door te dringen en wordt het beeld bijgesteld: ‘Oekraïne is het niet het land van de vele prostituees, maar moet eerder gezien worden als een land waar veel weerloze meisjes uitgebuit worden door de seksindustrie’.

   Door het grote aanbod en de beeldvorming die hierdoor is ontstaan, bezoekt een snel toenemend aantal buitenlanders Oekraïne voor goedkope seks. Het leidt tot negatieve veronderstellingen over de Oekraïense vrouw in het algemeen – ‘vrouwen worden hier gezien als hoeren’.
   Uit een onderzoek van FEMEN en KIIS bleek dat twee op de drie vrouwen tussen de 17 en 22 jaar wel eens door een buitenlander is lastiggevallen met het verzoek om seks.Anna Hutsol

  
   "Ik ben de tel kwijtgeraakt hoe vaak ik heb gesproken met een meisje dat door een sekstoerist als oud vuil werd behandeld,” vertelt Anna. “Oekraïne wordt kennelijk gezien als een persoonlijke speeltuin. Het kan ontaarden in intimidatie op straat. Ik heb het niet over buitenlanders die hier komen om te werken of te studeren, maar over mensen die hier komen met de bedoeling om van vrouwen te profiteren. Er komen hier groepen van jonge Turkse mannen die letterlijk naar vrouwen op straat staan te schreeuwen.”

   De regering zou een sleutelrol kunnen vervullen in het beteugelen van de seksindustrie, maar faalt opzichtig, vooral ook omdat ze er zelf van profiteert.
   De combinatie van een zwakke munt, een hoge graad van werkloosheid en armoede, goedkope vluchten en het openstellen van de grenzen is koren op de molen voor de seksindustrie. Deze levert niet alleen inkomsten die direct verband houden met prostitutie, maar brengt ook geld in het laatje voor luchtvaartmaatschappijen, hotels, nachtclubs, restaurants, lokale bedrijven, enz. Daarmee vormt de seksindustrie een economische impuls voor een land, waar de ontwikkeling sinds de crisis in 2008 stagneert. 
   De meest verontrustende trend van de laatste jaren vormt het feit dat de eigenaren van de Oekraïense bordelen steeds meer beginnen te genieten van de officieuze relaties die ze hebben aangeknoopt met de lokale rechtshandhaving. Corruptie is de smeerolie voor de seksindustrie. Zo is er een wijdvertakt netwerk ontstaan, dat eenmaal geïnstalleerd nauwelijks nog valt de doorbreken. 

   Door Euro 2012 is het oog van Europa nu op Oekraïne gericht – voor FEMEN het moment bij uitstek om het immense probleem van de prostitutie bij een groter publiek onder de aandacht te brengen en op de politieke agenda te krijgen.Kiev, december 2011 - 'Benen wijd voor de UEFA'


   De strijd tegen de seksindustrie lijkt haast vechten tegen de bierkaai maar FEMEN laat zich niet ontmoedigen, blijkt over een lange adem te beschikken. Bovendien heeft ze meerdere pijlen op haar boog. Via spraakmakende acties wordt het probleem van de prostitutie niet alleen onder de aandacht gebracht om het geweten van de samenleving aan te spreken en de beeldvorming te veranderen, maar ook om jonge vrouwen te inspireren, sterker en weerbaarder te maken, zodat ze in staat zijn de ketenen van mannelijke dominantie te verbreken..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten