woensdag 30 mei 2012

Fuck Euro 2012 - Fight Like FEMEN


Lviv, 24 mei 2012 -

   Voor een derde keer slaagt een activiste van FEMEN er in de bewaking te omzeilen en een greep te doen naar de fel begeerde UEFA beker.

   Veiligheidsagenten snellen toe om haar te overmeesteren en af te voeren naar het bureau, waar haar een aantal dagen eenzame opsluiting  te wachten staat…
   Het aftellen is begonnen - het wachten is op FEMEN hooligan Jana Zhdanova…
   Na vijf dagen in een kale politiecel te hebben doorgebracht wordt Jana gelukkig weer vrijgelaten…

   De afgelopen dagen sijpelen steeds meer berichten door van politici en andere kopstukken die niet van plan zijn voor Euro 2012 naar Oekraïne af te reizen vanwege de schending van mensenrechten, die met name in het nieuws is gekomen door de mishandeling van ex-premier JuliaTimosjenko in de gevangenis.
   Frappant hoe vaak grote sportevenementen aangegrepen worden om morele verontwaardiging te uiten: Argentinië, Rusland, China... Waarom springt men niet eerder op de bres voor mensenrechten – waarom over de ruggen van sporters? Bovendien blijkt het thuisblijven van politici een weinig effectief middel om iets in die landen te veranderen.
   Ook nu lijkt president Janoekovitsj weinig onder de indruk van de ophef rond het voetbalevenement. Politieke druk vanuit het Westen geeft hem alleen maar meer argumenten om zich van het Westen af te keren en de banden met Rusland nauwer aan te halen. Daarbij vormt de dreiging van een boycot een risico voor de aanwakkering van nationalistische gevoelens onder de bevolking: ‘als jullie niet op ons feestje willen komen, dan willen we ook niets meer met jullie te maken hebben’.
   Als dit de overheersende stemming wordt, heeft het thuisblijven van Europese politici een omgekeerd effect - komt Janoekovitsj alleen maar sterker in het zadel te zitten, wordt de band met het Kremlin verstevigd, raakt de oppositie geïsoleerd en zal het regime steeds autoritairder gaan optreden – een weinig rooskleurig vooruitzicht.
   Wat is het alternatief? Wel naar Oekraïne gaan en daar de discussie met het regime aangaan, je ter plekke op de hoogte stellen van de situatie door met de oppositie van gedachten te wisselen – dat lijkt een veel betere strategie voor politici dan de veel te gemakkelijke keuze van het thuisblijven.
   Door alle politieke bespiegelingen dreigt het werkelijke motief van de acties van FEMEN tegen Euro 2012 onder te sneeuwen. FEMEN vreest door de komst van vele voetbalsupporters een explosieve toename van de toch al welig tierende prostitutie in het land. Dit probleem heb ik eerder onder de loep genomen, met name in ‘Fuck Euro 2012 - Oekraïne is geen bordeel’   Jana Zhdanova
.
(Foto's Femen LiveJournal)
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten