woensdag 25 april 2012

Timosjenko in hongerstaking


  
   Vandaag verscheen in de krant het volgende opmerkelijke bericht:





   Oktober vorig jaar werd ex-premier Julia Timosjenko veroordeeld tot zeven jaar gevangenis wegens corruptie en misbruik van overheidsgeld, m.n. bij het sluiten van een gasdeal met Rusland.
   Vorige week is er in Charkov een nieuw proces tegen haar aangespannen voor belastingontduiking, fraude en diefstal in de periode voor haar premierschap, toen ze leiding gaf een groot energiebedrijf. Hiervoor zou ze maximaal nog eens 12 jaar gevangenis kunnen krijgen.

   Je kunt je afvragen wat het Oekraïense OM bezielt om deze oude zaak nieuw leven in te blazen. De vervolging van Timosjenko en andere leden van de oppositie heeft al tot een ernstige verslechtering van de betrekkingen met Westerse landen geleid. Die beschuldigen president Janoekovitsj van selectieve en politiek gemotiveerde rechtsvervolging.
   Berichten over haar slechte behandeling in de gevangenis, waar ze lijdt onder ernstige rugpijn met nu als klap op de vuurpijl de aankondiging dat ze in hongerstaking gaat, zullen de relatie met het Westen verder onder druk zetten.



Viktor Janoekovitsj in gesprek met Javier Solana bij een ontmoeting van twee jaar geleden
  

   Vorige week nog uitte voormalig EU-topman Javier Solana in Washington grote twijfels over eventuele toetreding van Oekraïne tot de EU:

   "Voor mij is Oekraïne een van de grootste frustraties van mijn leven. Ik was betrokken bij de onderhandelingen tijdens de Oranje Revolutie. Deze periode begon veelbelovend, maar het duurde erg lang. De strijd tussen Julia Timosjenko en Viktor Joesjtsjenko was heftig en wreed. 
   Einde van het liedje is dat Joesjtsjenko thuis zit en alle politieke macht heeft verloren en Julia Timosjenko in de gevangenis is beland, terwijl Janoekovitsj die de eerste verkiezingen verloor, nu de president van het land is.
   De grootste teleurstelling is dat Oekraïne veel meer zou kunnen bereiken, maar de situatie wordt bemoeilijkt door de zwakke organisatie van de politieke instellingen en de sterke  onderlinge verdeeldheid.”
  
   Tel daarbij op het zwakke politieke bewustzijn van de gemiddelde burger, zo zou ik er aan toe willen voegen, die door het Sovjet verleden niet vertrouwd is met democratische processen. Zo kon er vlak na de Oranje Revolutie chaos in het land ontstaan, de corruptie schrikbarende vormen aannemen en zag oude rot Janoekovitsj zijn kans schoon om dit keer met succes een greep naar de macht te doen.




   Al met al lijkt Oekraïne af te glijden naar een steeds autoritairder regime dat zich onmogelijk maakt bij de Europese Unie en zo automatisch in de armen van het Euraziatische Pact wordt gedreven, dat Poetin aan het smeden is.
   Een weinig rooskleurig vooruitzicht waar het EK voetbal van komende zomer weinig of geen verandering in kan brengen, maar dit is op zich geen nieuws – totalitaire staten vormen wel vaker het podium voor grote sportevenementen, zo leert de geschiedenis.

(Foto's Googled)


UPDATE 27 april 2012 -


   Gisteren publiceerden Oekraïense kranten foto's van Julia Timosjenko vanuit de gevangenis, waarop zij verwondingen toont, die haar verhaal over mishandeld te zijn, lijken te bevestigen.





(Foto's Delfi Daily)
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten