zaterdag 28 april 2012

Bomaanslagen in Dnjepropetrovsk


Dnjepropetrovsk, 27 april 2012 -


   Gisterenmiddag is de bevolking van Dnjepropetrovsk, de tweede stad van Oekraïne, opgeschrikt door een viertal explosies. Daarbij vielen in totaal 27 gewonden, waaronder 9 jongeren. De explosieven waren verstopt in prullenbakken. De eerste bom ging af bij een tramhalte, iets later gevolgd door een tweede bij een bioscoop en daarna waren op andere locaties nog eens twee explosies – genoeg om het openbare leven lam te leggen en grote verwarring onder de bevolking te zaaien.


   De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog door iemand opgeëist. De politie onderzoekt een mogelijk verband met een aanslag in november vorig jaar, waarbij een man om het leven kwam.

   Na de explosies kwam het geruchtencircuit al gauw op gang. Dnjepropetrovsk is immers de geboortestad van de gevangen ex-premier en huidig oppositieleider Julia Timosjenko. Zojuist is er een nieuw strafproces tegen haar begonnen. Bovendien zijn er eergisteren foto’s gepubliceerd die erop wijzen dat Timosjenko’s verhaal over haar mishandeling in de gevangenis klopt.
   Aanhangers van Timosjenko beweren nu dat de regering zelf achter de bomaanslagen zit in een poging het land verder te destabiliseren en de aandacht van de politiek gemotiveerde vervolging van Timosjenko af te leiden.
   In Westerse oren klinkt het verhaal uit de kring van de oppositie al gauw als een complottheorie. Met het EK voetbal voor de deur lijkt de regering er geen belang bij te hebben het land met bomaanslagen in het nieuws te brengen, zou je denken, integendeel…
   Maar pas op - we zijn hier niet in het ‘Vrije Westen’ maar in het ‘Wilde Oosten’. Sinds zijn installatie als president heeft Janoekovitsj er alles aan gedaan om de macht volledig naar zich toe te trekken. Zo heeft hij het rechtsstelsel ‘hervormd’ en zijn er nieuwe rechters benoemd, ook in de zaak Timosjenko, die volledig naar zijn pijpen lijken te dansen. Daarbij viert de corruptie hoogtij en neemt de repressie ernstige vormen aan. Zo wordt de onafhankelijke pers het werken vrijwel onmogelijk gemaakt. Oppositieleden worden omgekocht, onder druk gezet, geïntimideerd, gevangengezet…
   Het sombere beeld dat hier geschetst wordt is helaas geen karikatuur, maar spoort volledig met de mening van ingewijden: Oekraïne is slechts één stap verwijderd van de dictatuur.
  
   Daarmee wil ik niet beweren dat Janoekovitsj zelf opdracht heeft gegeven die bommen daar neer te leggen. Het valt te hopen dat dit zelfs hem net één stap te ver gaat.

(wordt vervolgd) (Foto's Googled)
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten