woensdag 18 april 2012

Na het zuur komt het zoet (al is het niet voor iedereen)
   Terwijl president Gül van Turkije met groot ceremonieel vertoon door Nederland toert, meldt de Turkse krant Hürriyet dat de strafrechtelijke procedure tegen vier Oekraïense activistes van FEMEN is stopgezet. Het Openbaar Ministerie is van oordeel dat het topless protest van 8 maart voor de heilige muren van de Agia Sofia niet als misdaad gezien kan worden.
    Bij het protest toonden de activistes op bedrieglijk echte wijze de gevolgen van een ‘behandeling’ met zwavel- of zoutzuur, een ‘straf’ waar veel vrouwen in streng islamitische landen het slachtoffer van worden. Het naakte bovenlichaam was dus een uiting van protest, een illustratie van het doel van het protest en kan daarom niet als aanstootgevend of onwettig worden beschouwd, zo luidt de redenering van het Ministerie.

   Voor FEMEN betekent de uitspraak van het Turkse OM een belangrijke stap in de richting van meer tolerantie en respect voor de vrouwelijke seksualiteit in islamitische landen -  een overwinning in de strijd tegen de brute macht van het patriarchaat - een aanmoediging om ook in eigen land op de ingeslagen weg door te gaan.
   Al is er in Oekraïne en andere landen met totalitaire regimes zoals Rusland en Wit-Rusland nog een lange weg te gaan, het zoet van de uiteindelijke overwinning zal er alleen maar beter door gaan smaken.  .
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten