dinsdag 28 februari 2012

Pussy Riot bestormt Russisch-Orthodoxe Kerk


   Moskou, 21 februari 2012

   Vorige week shockeerde de feministische punkband Pussy Riot de christelijke gemeenschap in Moskou door met vijf gemaskerde bandleden de kathedraal van ‘Chistus de Verlosser’ binnen te stormen voor een kort, maar heftig punkgebed, waarin moeder Maria om hulp werd gevraagd het Russische volk te verlossen van Poetin.
   Een woordvoerder van de Kerk beschuldigt Pussy Riot van blasfemie en eist vervolging. Inmiddels heeft de politie een strafzaak geopend op grond van hooliganisme, waarbij de straffen kunnen oplopen tot maar liefst 7 jaar gevangenis.
   Bij de kerkgangers zit de schrik er goed in. Het schijnt dat er sinds het incident patrouillediensten zijn aangesteld die de Christelijke kerken in Moskou bewaken om herhaling van dit soort ketterse praktijken te voorkomen.
   In januari haalde Pussy Riot al de voorpagina’s van de kranten met een optreden op het Rode Plein, waar ze de Moskovieten verrasten met het spelen van een anti-Poetin song op dezelfde plek waar vroeger in de tijd van de tsaar de executies plaatsvonden. Toen kwamen ze nog weg met een symbolische boete van 500 roebel (ca. 13 euro). Gevreesd moet worden dat het dit keer niet met een sisser zal aflopen...
   Vandaag reageerde FEMEN op haar LiveJournal met een bericht waarin het zich solidair verklaart met Pussy Riot in wie FEMEN een belangrijke bondgenoot herkent.

   Beste collega's, hierbij willen we jullie nodigen om Rusland vaarwel te zeggen en tijdelijk te verhuizen naar het veilige Oekraïne. Wij beloven u onderdak, voedsel en bescherming te bieden tegen het regime van Poetin en Medvedev. Als er iemand is die jullie begrijpt, dan zijn wij het wel, FEMEN!"
   In december vorig jaar riep FEMEN voor dezelfde kathedraal al om hulp van boven om de Russen te verlossen van Poetin. Worden de gebeden verhoord?
   God weet het, de boeven in het Kremlin nog niet - het feminisme wordt de voorhoede van een nieuwe internationale democratische beweging en er is geen tiran ter wereld die dit tegen zal kunnen houden!.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten