dinsdag 14 februari 2012

IJskoud protest tegen Gazprom


Moskou, 13 februari 2012

   Barre vrieskou heeft de vrouwen van FEMEN er niet van weerhouden om topless ten strijde te trekken tegen het machtige Gazprom. Vorst kan hen niet deren - ijskoud in hun element.
   Het bewakingspersoneel van het Russische energiebedrijf kon waarschijnlijk de ogen niet geloven toen het de vrouwen bij een temperatuur van min 25 graden op zich af zag komen. De verbijstering was zo groot dat Oksana  kans zag op het dak van het hoofdkwartier te klimmen om daar de Oekraïense vlag te hijsen.









   "Deze actie is gericht op de bende van Poetin, die de grenzen van de Russische wereld probeert uit te breiden met Russisch gas als smeermiddel. Op het hoogtepunt van de koude periode komt FEMEN in opstand tegen de terreur van Gazprom en eist een herziening van de moorddadige prijs die Oekraïne voor Russisch gas betaalt.”

   Nadat de bewakers van Gazprom van hun verbazing waren bekomen, maakten ze hardhandig een einde aan de ijskoude actie. Vlaggendraagster Oksana werd daarbij gearresteerd en wacht in een politiecel op haar proces.








   De gangsterpraktijken van Gazprom dat door middel van afpersing en omkoping de gasprijs dicteert, is FEMEN een doorn in het oog. Sinds de omstreden gasdeal die Julia Timosjenko met de Russen sloot, betaalt Oekraïne een veel te hoge gasprijs. Oekraïne doet verwoede pogingen om onder dit wurgcontract uit te komen.
   FEMEN vreest dat Poetin het Russische gas als wapen gebruikt om Oekraïne te bewegen zich aan te sluiten bij de Euro-Aziatische Alliantie die hij aan het smeden is. Zo blijft Oekraïne gevangen in de klauwen van de Russische beer en belanden de plannen voor toenadering tot Europa in de ijskast.

   Hoe begrijpelijk ook vanuit het perspectief van democratisering en persoonlijke vrijheid, FEMEN moet er in haar afkeer van Poetin voor waken zich niet blind te staren op het ideaal van Europese integratie. Ook het oude Europa kent zo zijn problemen, heeft een welhaast onbestuurbaar economisch monstrum gecreëerd, dat het in een crisis heeft gestort, waaruit nog geen ontsnappingsroute lijkt te zijn gevonden, laat staan een route die democratisch controleerbaar is. De manier waarop het de Grieken verregaande bezuinigingen opdringt in ruil voor noodkredieten, lijkt daarbij verdacht veel op de afpersingspraktijken waaraan Gazprom zich schuldig maakt.

   Nieuwe economieën hebben de toekomst. Daarin schuilt de hoop voor Oekraïne, daarop moet wellicht het vizier gericht worden - een onafhankelijke koers tussen Oost en West.
   Daartoe moet Oekraïne allereerst orde op zaken stellen in eigen huis, om te beginnen een einde maken aan de corruptie en de vriendjespolitiek. Daartoe zal het afscheid moeten nemen van de huidige regering van Janoekovitsj en Azarov, die vooral denkt aan de belangen van de oligarchen, de buitenlandse investeerders.
   Het land heeft een dringende behoefte aan een regering, die zich inzet voor het welzijn van de eigen bevolking, die zich richt op de langere termijn, op duurzame groei, die bereid is te investeren in onderwijs, innovatie, hervormingen, infrastructuur…
   Daarvoor lijkt een nieuwe revolutie nodig, een nieuwe Oranje revolutie. Het Oekraïense volk zal opnieuw in opstand moeten komen, vrouwen zullen in opstand moeten komen om zij aan zij met FEMEN te strijden voor een betere toekomst - weer of geen weer.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten