zondag 5 februari 2012

Extreem koud


   Kiev, 2 februari 2012 – 0 graden op de thermometer in de woning van Oleksandr en Nataliya Berezenets; buiten vriest het 27 graden (Reuters/Gleb Garanich)

  
   Het gehele Europese continent is in de ban van de winter. De extreme kou bezorgt ons niet alleen de nodige ijspret, maar is ook de oorzaak van veel ellende, zeker in Oost-Europa.
   In Oekraïne heeft de barre winter al meer dan honderd dodelijke slachtoffers geëist. Daarnaast zijn zeker 1200 andere mensen in ziekenhuizen opgenomen als gevolg van onderkoeling en bevriezing van ledematen.


Kiev, 2 februari 2012 (Googled)


   In sommige delen van het land is de temperatuur gedaald tot min 33 graden. Scholen en universiteiten zijn gesloten, omdat ze niet meer warm zijn te stoken. Verspreid over het land zijn bijna 3000 verwarmde tenten ingericht voor de opvang van daklozen – daar kunnen ze hun verkleumde botten opwarmen onder het genot van hete koffie of thee en hun maag vullen met brood, gekookte aardappelen en varkensvlees.
   Ondanks de noodmaatregelen zijn experts van mening dat het hoge aantal slachtoffers juist een gevolg is van het onvermogen van de autoriteiten om met het daklozenprobleem om te gaan. Daklozen worden net als vroeger in de Sovjet-Unie vaak gezien als dronkenlappen en drugsverslaafden, als nietsnutten die eerder straf dan hulp verdienen. Hoog tijd om dit beeld bij te stellen, zeker onder deze barre omstandigheden – daklozen verdienen een beter lot dan dat van een verschoppeling, die verrekt van honger en kou.   Donetsk, 2 februari 2012 - Dakloze voor een opvangtent van het Rode Kruis

3 opmerkingen:

 1. die hebben het te koud om zich druk te maken over een tocht

  al is het die der tochten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je nergens naartoe kunt waar het een beetje aangenaam is, hoe vreselijk moet dat zijn. Ons 'ijspret' is dan wel heel wrang.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ingrid,
  Zonder dak boven je hoofd wordt de winter een tocht om te overleven.

  @Blewbird,
  Een schrijnend contrast, inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen