zaterdag 25 februari 2012

Fashion = Fascisme


Milaan, 25 februari 2012

   Afgelopen nacht werd de feestelijke opening van de Milaan Fashion Week opgesierd door een spectaculair optreden van enkele FEMEN activistes. Vijf minuten voor aanvang van de show blokkeerden ze geheel in eigen stijl de ingang van het Huis van Versace, luidkeels ‘Fashion is Fascisme’ en ‘Model, ga niet naar het bordeel’ zingend.   Met deze actie wil FEMEN de aandacht vestigen op de subtiele vorm van vrouwenuitbuiting, waaraan de mode-industrie zich schuldig maakt, waarbij graatmagere modellen als proefkonijnen worden ingezet voor de marketingafdelingen van de grote merken. Niet zelden belanden mannequins na hun carrière in psychiatrische inrichtingen of in de seksindustrie.
   Dit alles om vrouwen aan te zetten tot het kopen van dure merkkleding volgens de laatste trends. Dat vrouwen op deze manier opgezadeld worden met valse schoonheidsidealen en verleid worden tot het nemen van gezondheidsrisico’s door overmatig afvallen, ook dat nemen de modebazen op de koop toe.

  Politie was gauw ter plaatse om de belangen van de modewereld te beschermen – the show must go on!  
   Het protest van FEMEN is moedig en relevant. Toch lijkt het haast onbegonnen werk om de vicieuze cirkel te doorbreken – zelfs als we ons realiseren hoe de mode-industrie functioneert en slachtoffers maakt. We leven in een consumptiemaatschappij, worden van alle kanten overspoeld met reclame en je moet als vrouw verdomd sterk in je schoenen staan - al dan niet met hoge hakken - om alle verlokkingen het hoofd te kunnen bieden. Dat kan misschien alleen als zelfvertrouwen en solidariteit het winnen van onzekerheid en ijdelheid..

   Het was overigens niet de eerste keer dat FEMEN een modeshow verstoorde en wellicht ook niet de laatste keer – zie ook ‘FEMEN breekt door op catwalk’.


2 opmerkingen:

  1. Dat er veel mis is in de modewereld neem ik onmiddellijk aan. Maar de term 'fascisme' wordt al te vaal en te makkelijk gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @wllm kalb,
    Inhoudelijk heb je wel een punt. Mede vanwege de allitteratie is het natuurlijk verleidelijk om 'fashion' gelijk te stellen met 'fascisme'. Zelf speelde ik even met de gedachte om er 'Mode = Moord' van te maken, maar heb toch besloten de strijdkreet van FEMEN als titel te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen