vrijdag 8 april 2011

Vrouwen, laat je niet de mond snoeren!


Kiev, 7 april 2011
 
 
   Gisteren gingen enkele activistes van FEMEN bij de universiteit de straat op om steun te betuigen aan LiveJournal, het vooral in Oost-Europa groot geworden bloggersplatform, waar ook het Femen LiveJournal is ondergebracht.
 
   Vorige week werden de servers van LiveJournal opnieuw door hackers onder vuur genomen. December 2010 was FEMEN zelf het slachtoffer van een aanval (waarover ik heb bericht in 'Weblog onder vuur'). Dit keer moesten andere populaire bloggers het ontgelden. Vele blogs waren enige tijd ontoegankelijk of onleesbaar.
 
   De aanval werd zo professioneel uitgevoerd, dat er vermoedens zijn, dat de groep hackers in opdracht werkt van het Kremlin. LiveJournal wordt gezien als een belangrijk liberaal platform en vormt zo de voornaamste spreekbuis van de oppositie in Rusland.
   FEMEN beschouwt het als haar plicht om LiveJournal te steunen. Het is in haar ogen het enige sociale netwerk dat werkelijk open en vrij is, waar vanuit de organisatie geen politieke censuur wordt toegepast, zoals bij YouTube, Google en Facebook.
 
   Het is inderdaad opmerkelijk en belangrijk om te constateren, dat grote Amerikaanse internetbedrijven veel conservatiever zijn, meer censuur toepassen dan het Russische LiveJournal. Ook wij in Nederland hebben hiervoor een blinde vlek, leven maar al te graag in de waan van het zogenaamd vrije Westen.  
  
   Met haar actie roept FEMEN mensen op om LiveJournal trouw te blijven, zich niet te laten afschrikken door pogingen tot sabotage, niet weg te lopen of over te schakelen naar andere sociale netwerken.     
 
Bronnen: Femen LiveJournal, Igrick LiveJournal (automatisch vertaalde links)Foto's van Vitaly Pavlenko en Valentin Ogirenko
.

1 opmerking:

  1. Nederland schijnt ook hoog te staan op de lijst van landen die internet censureren.

    BeantwoordenVerwijderen