Igor Kostin in 2011 (voor één van zijn foto's uit 1986)
De Oekraïense fotojournalist Igor Kostin was de eerste persfotograaf, die verscheen op de plaats van de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Met een helikopter vloog hij rond boven de verwoeste reactor en gunde ons een blik op de onvoorstelbare ravage die de ontploffing had aangericht.
Samen met de gemaskerde arbeiders, die de ondankbare taak kregen de radioactieve puinhoop op te ruimen, begaf hij zich met gevaar voor eigen leven in het rampgebied om de wereld een indruk te geven van hoe de hel op aarde er uitziet.
Het jaar na de ramp werd hij voor zijn indringende foto’s bekroond met de eerste prijs bij de World Press Photo. Later ontving hij voor zijn werk de ‘Golden Eye’, een hoge Amerikaanse onderscheiding.
Igor Kostin heeft meer dan vijfduizend foto’s geschoten van de ramp en de nasleep ervan. Hij heeft zichzelf daarbij blootgesteld aan vijf keer de maximale toegestane dosis straling en werd daarvoor behandeld in speciale klinieken in Kiev, Moskou en Hiroshima.
Gelukkig kan hij het nog altijd navertellen in tegenstelling tot veel van de gemaskerde mannen, die hij op de gevoelige plaat heeft vastgelegd.
Bron: Drugoi LiveJournal
Foto’s: Igor Kostin (RIA Novosti)
Foto’s: Igor Kostin (RIA Novosti)
Igor Kostin in 1986
.
Ongelooflijk!
BeantwoordenVerwijderen