dinsdag 12 april 2011

Stop Fascisme!


Kiev, 11 april 2011
 
   De vrouwenbeweging FEMEN heeft een herdenkingsdag voor de bevrijding van de gevangenen van de naziconcentratiekampen aangegrepen om te demonstreren tegen het nog altijd op de loer liggende gevaar van het fascisme.
 
   Ook Kiev heeft indertijd zwaar geleden onder de bezetting van de nazi’s. Grote delen van de stad werden verwoest en 33.000 joodse inwoners vonden de dood in het ravijn ‘Babi Jar’.

   Geïnspireerd door de legendarische film ‘Pantserkruiser Potemkin’ van Sergei Eisenstein dalen de vrouwen van FEMEN de trappen af naar het Plein van de Onafhankelijkheid. Halverwege blijven ze ineens staan en trekken hun militaire uniforms open als symbolisch verzet tegen de herleving van het fascisme in de Oekraïne.


 

 

   ‘We zijn ernstig bezorgd over de mogelijke terugkeer van het fascisme in ons land als gevolg van de incompetentie van de overheid en de daarmee samenhangende apathie van de bevolking. Dit kan de weg vrijmaken voor een nieuwe ‘Führer’ zo heeft de geschiedenis geleerd. De sterke groei van populistische en nationalistische partijen is wat dit betreft een veeg teken.’ – aldus FEMEN.
Foto's Femen Livejournal, Delfi Daily
.
 

1 opmerking: