donderdag 14 april 2011

Ik ben stervende, terwijl jij steelt!


Kiev, 14 april 2011
 
   Bij Alina Kovalchuk, activiste van de vrouwenbeweging FEMEN, is onlangs kanker aan de lymfeklieren vastgesteld. Met hulp van twee zusters protesteert ze topless voor het Ministerie van Volksgezondheid tegen het gemis aan adequate medische zorg en doet daarbij een dringend beroep op de verantwoordelijke minister: ‘Momento mori, Yemets!’

De kernramp in Tsjernobyl in 1986 heeft in de Oekraïne geleid tot een enorme toename van het aantal kankergevallen. Nog altijd wordt het oncologisch centrum overspoelt door jonge mensen die getroffen worden door deze verschrikkelijke ziekte.
   Door het ontbreken van effectief overheidsbeleid en een (mede door corruptie) ernstig gebrek aan financiële middelen, krijgen patiënten niet de behandeling die ze nodig hebben en moeten velen vrezen voor hun leven.
   Terwijl jonge landgenoten onnodig sterven, wentelt de elite zich in luxe, geniet van het leven in goed beveiligde villa’s en laat zich graag in de laatste mode bewonderen op allerlei recepties, voorstellingen en andere decadente feestjes.
 
   ‘Ondanks alles verlang ik samen met mijn duizenden lotgenoten alleen maar om in dit land te kunnen overleven,’ zegt Alina.
 
   FEMEN dringt er bij de autoriteiten op aan onmiddellijk actie te ondernemen om de maffiapraktijken in de medische wereld aan te pakken, om de kwaliteit van de gezondheidszorg drastisch te verbeteren, zodat jonge mensen als Alina weer een toekomst kan worden geboden.
.
Foto's van Inna Sokolovskaya
.

2 opmerkingen: