maandag 23 januari 2012

Opboksen tegen huiselijk geweld


‘Their God is a Woman, Their Mission is Protest, Their Weapons are Their Breasts’
 Sofia, 21 januari 2012 -

   Afgelopen weekend is FEMEN de grens overgestoken om haar Bulgaarse zusters bij te staan in de strijd tegen huiselijk geweld. Gewapend met bokshandschoenen ging een drietal activistes met ontbloot bovenlijf het gevecht aan met enkele mannelijke vertegenwoordigers van de pers. Deze vormden geen partij voor de ontketende vrouwen. Na enkele rake klappen gingen de armen omhoog en kon de overwinning gevierd worden. Het publiek deelde in de vreugde.

  
   Huiselijk geweld is een groot probleem in Bulgarije. Naar schatting heeft één op de vier vrouwen er mee te maken. De reden van dit hoge percentage vormt het feit dat er nauwelijks straffen uitgedeeld worden aan mannen die zich hieraan schuldig maken. Geweld binnen het huwelijk wordt gezien als een privé aangelegenheid.
   Daarnaast is het aantal Bulgaarse vrouwen dat slachtoffer wordt van mensenhandel vele malen groter dan de officiële cijfers doen willen geloven.

   FEMEN dringt aan op adequate aanpassingen in het Bulgaarse strafrecht met betrekking tot geweld tegen vrouwen en kinderen. Het wordt hoog tijd dat mannen beseffen dat vrouwen geen boksbal zijn, dat het slaan en verkrachten van vrouwen ook binnen het huwelijk misdrijven zijn, die zwaar bestraft moeten worden.

   De Bulgaarse politie voelde de sfeer verrassend goed aan, stelde zich tijdens het gevecht onpartijdig aan de zijlijn op – en zo hoort het ook..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten