woensdag 18 januari 2012

Door de ogen van Viktor Babentsov


Winter op Sint Sophia Plein (1970)
.

   De in 1921 geboren Oekraïense schilder Viktor Babentsov was een van de meest toonaangevende kunstenaars in het Rusland van de vorige eeuw. Zijn artistieke talent heeft zich ontwikkeld in een turbulente periode in de Russische kunstgeschiedenis, die van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het tijdperk van Stalin is immers niet alleen berucht om zijn wrede ideologische campagne, maar ook om de aanval op artistieke tradities en principes.

   Het werk van Babentsov heeft gelukkig niet al te veel onder de dictatuur van het stalinisme te lijden gehad. Zijn talent was groot genoeg om ideologische principes te overstijgen en zich binnen de sovjetthema’s te richten op het tijdloze universum van vorm en kleur om deze in eigen observaties te verbeelden.
   Aanvankelijk beperkt hij zich tot het schilderen van traditionele landschappen en stillevens. Na 1970 wordt zijn werk geleidelijk aan vrijer en persoonlijker – de landschappen en stadsgezichten, weergegeven tijdens ijskoude winters, op vroege lentedagen of zinderend hete zomerdagen worden losser van toon en winnen daardoor aan diepgang, warmte en zeggingskracht.

      Vorig jaar bezocht ik een overzichtstentoonstelling in het Museum voor Russische Kunst in Kiev, die ter viering van zijn negentigste verjaardag voor hem was ingericht. Daar raakte ik onder de indruk van de prachtige, sfeervolle schilderijen uit vooral zijn later periode.
     De stad Kiev is door de jaren en seizoenen heen een geliefd thema gebleven. Zo kunnen wij ook nu nog aan de hand van zijn schilderijen door de stad dwalen en deze door zijn ogen bekijken en bewonderen.


Viktor Babentsov
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten