vrijdag 20 januari 2012

Misdadigers horen in de gevangenis!


   Luhansk, 19 januari 2012 -

   Gisterochtend protesteerde FEMEN voor het gerechtsgebouw van Luhansk (een provinciestad in het Oosten van Oekraïne) tegen de op handen zijnde vrijlating van Roman Landik. Laten we voor een goed begrip van deze actie ons eerst eens buigen over de aanleiding voor zijn arrestatie.
   Op 7 juli 2011 kreeg Roman Landik in een restaurant in Luhansk onenigheid met Maria Korshunov en deelde daarbij fikse klappen uit. Het geweld dat hij gebruikte was zo grof, dat Maria voor meerdere dagen opgenomen moest worden in het ziekenhuis voor herstel en behandeling van haar verwondingen. Geluk bij een ongeluk was het incident op bewakingscamera’s vastgelegd.
   Hoewel het slaan van vrouwen in Oekraïne niet ongebruikelijk is, worden mannen voor dit vergrijp doorgaans gestraft, als er tenminste voldoende bewijs is - maar niet dit keer. Roman Landik en zijn vader Volodymyr, een succesvol zakenman, zijn vooraanstaand lid van de regeringspartij van Janoekovitsj, de Partij van de Regio’s. Zo was het voor de vader een koud kunstje om zijn zoon een handje te helpen bij het omkopen van de juiste mensen om een slechts voorwaardelijke straf te regelen.

   Toen FEMEN er lucht van kreeg, dat Roman geld had geschoven en na zijn verschijning voor het hof zou worden vrijgelaten, kwamen ze onmiddellijk in actie. Ze reisden af naar Luhansk, waar ze gewapend met spandoeken met teksten als ‘Landik in de gevangenis!’ en ‘Castreer de klootzak!’ het gerechtsgebouw bestormden om Roman eens flink de oren te wassen. Helaas lukte het ze niet oog in oog te komen met de schurk.


   Uiteraard was er een overmacht aan politie uitgerukt om de vrouwen te arresteren en op te sluiten, terwijl Roman Landik even later vrolijk als vrij man naar buiten kon lopen – hoe cynisch, hoe onrechtvaardig!


   Het gaat met de corruptie in Oekraïne van kwaad tot erger. Het feit dat een man in een vol restaurant onder het oog van camera’s een vrouw het ziekenhuis in kan slaan en vervolgens zijn straf kan ontlopen door wat mensen om te kopen is een grof schandaal, eigenlijk te gek voor woorden.
   Bij de ophef over de veroordeling van oppositieleider Julia Timosjenko waste president Janoekovitsj zijn handen in onschuld door te verwijzen naar de zogenaamde onafhankelijkheid van de rechterlijke macht – een gotspe zo blijkt maar weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten