zaterdag 21 januari 2012

Klassieke schoonheid verovert YouTube
   Jonge vrouwen en klassieke muziek, een verleidelijke combinatie. Zeker als ze mooi zijn en zo krachtig en gepassioneerd de toetsen weten te bespelen als de Oekraïense pianiste Valentina Lisitsa. Op dit moment is ze de ongekroonde koningin van het genre. Dertig miljoen paar ogen en oren bewonderden haar video’s op YouTube. Speelt ze echt zo goed? Kijk en luister zelf maar even.
   Valentina Lisitsa werd 28 jaar geleden in Kiev geboren en begon op 3-jarige leeftijd met piano spelen. Een jaar later gaf ze al haar eerste soloconcert. Daarna is het snel gegaan. Ze verhuisde naar de Verenigde Staten, heeft inmiddels op vele grote internationale podia gestaan en meerdere cd’s en dvd’s uitgebracht. Haar uitvoering van de 24 Etudes van Chopin schopte het tot een nummer 1 notering op Amazon’s music video list.
   Toch was er een moment in haar leven waarop het er allemaal wat minder rooskleurig uitzag.
    Zes jaar geleden leek haar carrière in een dal te zitten waaruit geen ontsnapping mogelijk leek. Valentina dacht er zelfs over er een punt achter te zetten en te solliciteren naar een baan bij de CIA. Als laatste wanhoopsdaad plaatste ze een homevideo op YouTube. De rest is geschiedenis, om maar eens een cliché te gebruiken.
   Het amateuristisch opgenomen filmpje werd wonderwel opgepikt, meer video’s volgden, ze kreeg er plezier in en voor ze het goed en wel besefte had de internetgemeenschap haar in de armen gesloten. Ze vond een nieuwe manager en ook de aanbiedingen voor het geven van concerten stroomden weer binnen.

   Mooi klassiek verhaal, een meisjesboek, maar ze kan het natuurlijk veel beter zelf vertellen, achter de piano wel te verstaan.


   Nog steeds niet helemaal overtuigd, of juist wel? Dan heb je geluk - als je in Nederland woont tenminste. Valentina valt hier deze week in levende lijve te bewonderen, zondag in De Veste in Delft en vrijdag in de Philharmonie in Haarlem.

   Als je meer wilt weten over haar pianoleven, breng dan eens een bezoekje aan haar website.(Foto's Googled)
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten