woensdag 2 maart 2011

Bruiden voor Papoea's


Kiev, 1 maart 2011

   Gistermiddag begaven enkele aantrekkelijke Oekraïense bruiden zich naar het gemeentehuis om in het huwelijk te treden met Papoea’s. De beoogde partners waren niet in staat om bij de plechtigheid aanwezig te zijn – het trouwen zou met de handschoen moeten gebeuren. Het lukte de vrouwen niet om het huwelijk officieel geregistreerd te krijgen. Gelukkig maar!
.   Met deze protestactie ageert de vrouwenbeweging FEMEN tegen de finale van 'Win a Wife', een wedstrijd van een Nieuw-Zeelands radiostation, waarbij de winnaar een sekstour door Oekraïne in het vooruitzicht is gesteld met als topattractie: het in ontvangst nemen van een Oekraïense postorderbruid.
   Al sinds haar oprichting drie jaar geleden waarschuwt FEMEN voor ontwikkelingen die van Oekraïne een tweede Thailand dreigen te maken, dringt er bij de autoriteiten op aan effectieve maatregelen te nemen om de welig tierende seksindustrie een halt toe te roepen.

   ‘Wij dringen aan op de goedkeuring van een wetsvoorstel, waarin niet de prostituees, maar de klanten strafbaar worden gesteld; waarin ook het plan is vastgelegd om te komen tot een internationale zwarte lijst van perverselingen en zedendelinquenten, die toegang tot Oekraïne ontzegd kan worden’  verklaarde Anna Gutsol van FEMEN.

   Blijkbaar hebben de Nieuw-Zeelandse mannen de uitnodiging van president Janoekovitsj om in het voorjaar naar Oekraïne te komen serieus genomen - dit naar aanleiding van zijn speech voor het ‘World Economic Forum’ kortgeleden, waarin de president buitenlandse investeerders probeerde te lokken met de opmerking dat het investeringsklimaat zo gunstig is, dat ‘Oekraïense vrouwen in de lente hun kleren uittrekken’.
(zie ook ‘Janoekovitsj – daar zakt je broek van af’)

   FEMEN waarschuwt de winnaar van de wedstrijd, dat hij bij het ophalen van zijn bruid niet op een warm onthaal hoeft te rekenen - integendeel, hij zou wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen.

.
.

   Lang niet iedereen is gelukkig met de topless protesten van FEMEN. Niet alleen de autoriteiten voelen zich voor schut gezet - de kritiek komt ook uit feministische hoek. Het provocerende naakt bevestigt in hun ogen eerder de vooroordelen over de gewilligheid van de Oekraïense vrouw dan dat het deze bestrijdt, doet daarom de strijd tegen de seksindustrie eerder kwaad dan goed.
   FEMEN verzet zich altijd fel tegen deze opvatting, gebruikt het bloot als wapen in de strijd om aandacht te vestigen op misstanden, ziet het juist als een symbool van bevrijding en onafhankelijkheid van de vrouw.

   Laat ik hier verder maar geen woorden aan vuilmaken – deze bijzondere bruidsreportage vertelt meer dan genoeg.  
.


    


Foto's Sergei Svitlitsky e.a. (Femen LiveJournal, Delfi Daily)
.3 opmerkingen:

 1. Die feministen krijgen niets vooral elkaar qua publiciteit denk ik. Ik zie die protesten vooral als kinnesinne. FEMEN is daarentegen wel effectief en scoort goed in de publiciteit. Handige actie weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @onderwijszaken,
  Even Googlen laat zien dat deze actie weer de nodige aandacht heeft getrokken - zo heb ik mijn bijdrage meteen wat kunnen aanscherpen.
  De kritiek uit feministische kringen zal hiermee zeker niet verstommem - het houdt de discussie levend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @kiev
  Ik ben nooit fan geweest van feministen. Maar dat was misschien al duidelijk. :)

  BeantwoordenVerwijderen