dinsdag 1 maart 2011

How come you are so fucking great?


Kiev, 25 februari 2011

   Afgelopen week verzamelde zich op het Plein van de Onafhankelijkheid in Kiev een menigte om het eerste jaar van het presidentschap van Viktor Janoekovitsj te vieren. Tijdens een drie uur durende televisie-uitzending konden mensen vanaf het plein vragen stellen aan de president.
   Onder het gezelschap bevond zich ook één enkele activiste van de vrouwenbeweging FEMEN. Naakt en eenzaam vroeg zij de president: ‘How come you are so fucking great?’

   Met deze actie wil FEMEN haar onvrede uiten over dit staaltje schijndemocratie. De vragen aan de president moesten vooraf voorgelegd en goedgekeurd worden en met hulp van autocue kon Janoekovitsj zich vervolgens slimmer voordoen dan hij is.
   Wat we hier in feite zien is de introductie van een beproefde methode van de gecontroleerde democratie ofwel het totalitaire bewind. Een belangrijk instrument hierbij is het gecensureerde, geïdealiseerde leven van de leider van de natie – een truc die ook de grote kleine buurman Vladimir Poetin zo goed beheerst.

   Met Janoekovitsj aan het stuur dreigt de democratie achter de horizon te verdwijnen en Oekraïne ten prooi te vallen aan de maffia, zo waarschuwt FEMEN.


.
Foto's Sergei Svitlitsky (Femen LJ)
.

  

2 opmerkingen:

  1. Niet opgepakt ditmaal? Dan gaat het de positieve kant op!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit land willen wij toch ook zo graag in de NATO hebben ?

    BeantwoordenVerwijderen